31 януари: 134 години от Освобождението на Балчик от османско владичество

0
1470

На 31 януари 1878 година е датата на освобождението на Балчик от османско владичество. Градът е бил освободен от частите на полк. Николай Янов. След пет века робство и над този край изгрява свободата, населението на града посреща освободителните руски части тържествено с хляб и сол.

Белият град също има своите герои. Това са храбрите балчиклии, участници в конна чета на Андрей Василев, които се включват в състава на руските войски в Североизточна България, участниците в опълчението Георги Попов, Никола Иванов, Никола Минков. Сред тях са и десетки патриоти от града, които са давали информация и сведения за освободителните войски, които имена ние няма да узнаем, но също заслужават признателност.

Историческият музей в Балчик съхранява малко, но ценни реликви от Освободителната война – ордени и медали, грамоти, лични вещи на опълченците, сред които са и спомените на Никола Иванов.
Всяка година в града се извършват Общоградски поклонения пред Паметника на героите, паднали за Отечеството, на пл. “21 септември” и пред Паметника на Васил Левски.

На снимката: Първа донска казашка дивизия освобождава Балчик, 31.01.1878