Увеличава се бюджетът на театралния фестивал “Виа Понтика”

0
1087

Студентите от НАТФИЗ заедно на сцена с колегите си от музикалната и художествената академии

С 45 000 лева се увеличава бюджетът на театралния фестивал “Младите в изкуството – Виа Понтика”. Решението беше гласувано на последната сесия на Общинския съвет, с уточнението парите да бъдат за сметка на резерва в бюджета. С това допълнение форумът, който ще се проведе за четвърта поредна година в нашия град от 31 август до 12 септември, ще разполага с общо 60 000 лева общински средства.

В рамките на фестивала жителите и гостите на града ще видят различни заглавия, в които участват студенти от Националната академия за театрално и филмово изкуство “Кръстьо Сарафов”. Тази година студентският форум се разраства. За пръв път в рамките му ще се състоят четири концерта в изпълнение на студенти от Национална музикална академия “Панчо Владигеров” и две изложби на студенти от Национална художествена академия “Николай Павлович”. Предвидени са творчески ателиета с преподаватели от академиите по изкуствата, информират организаторите от сдружение “Фестивал на младите в изкуството “Виа понтка” – Балчик”. Както всяка година, фестивалът поднася свое премиерно заглавие. През 2011-а това ще бъде “Домът на Бернарда Алба” от Франко Гарсия Лорка с режисьор младия преподавател в НАТФИЗ Николай Младенов. Организаторите – братята актьори от Балчик доц. Веселин Ранков и Красимир Ранков, обещават още десет студентски представления и прожекции на няколко филма. Предвижда се 115 студенти и техните преподаватели да творят в Белия град по време форума.

За 6 септември е планирано гостуване в Балчик на Театъра на българската армия с постановката “Сега или никога”, в която освен известните от сериала “Стъклен дом” Стефка Янорова и Красимир Ранков, участват още Ярослава Павлова и Веселин Ранков.

Медиен партньор на фестивала ще бъде бТВ.

По време на обсъждането в Общинския съвет беше изказано мнение, че в момента няма резерв, от който да бъдат взети парите, тъй като бюджетът се обжалва в съда. Идеите са много хубави, но защо разрастването на фестивала не е планирано по-рано? Той е включен в европейското финансиране за 2012

г., коментира кметът Николай Ангелов. Общински съветник добави, че през март в читалището е преразгледана културната програма, а тогава средствата не са били поискани. Доц. Веселин Ранков, присъствал на сесията миналата седмица, обясни, че програмата на фестивала е направена след проведени разговори в края на 2010 г., но в бюджета са били заложени само 15 хиляди лева. Не е последвала реакция, тъй като организаторите били далеч от града.

По информация на в-к „Балчик“