Събират археологически артефакти в експозиция в Балчик

0
1081

Balchik_CybeleНова експозиция събира повече от 40 реставрирани и консервирани артефакти, открити в храма на Кибела в Балчик, съобщава БТА.

По думите на директора на историческия музей в БалчикBalchik_Cybele4 Радостина Енчева експозицията ще бъде представена в рамките на новия туристически сезон.

Енчева се похвали, че храмовата статуя на Великата майка на боговете е възстановена, макар и без главата. Кибела е седнала на трон, облечена е в дълъг хитон, в дясната си ръка държи фиала, а в лявата вероятно е държала жезъл, отбеляза директорът на музея.

Реставраторите са се погрижили и за изображението на бог Хелиос, направено върху фриз-архитрав от III век пр. Хр. Той е поставен на фасадата на храма.

Balchik_Cybele3От музея твърдят, че вече тече подготовката на залите за новата експозиция, като за целта се поставят модерни витрини.

Целият проект е на стойност 49 хил. щатски долара.

Самият обект пък беше откри по време на аварийни разкопки през 2007 г. Тогава в парцела започна строителството на хотел, но в крайна сметка се стигна до археологически открития.

Смята се, че храмът на Кибела е най-добре запазеният елинистичен храм у нас. Той е построен през 280-260 г. пр. Хр. и е действал около 700 години, преди да бъде засипан със земна маса по време на природно бедствие.