Събарят терасите на кръчми в Балчик

0
1196

Районната дирекция по строителен контрол в Балчик ще бутне 16 кръчми, кацнали на крайбрежната алея Дамбата. Събарянето им ще стартира веднага след края на туристическия сезон – т. е. от 15 октомври. Причината е, че не отговарят на изискванията. Това съобщи шефът на РДНСК инж. Галин Баев. Сагата с кръчмите тераси, част от които са буквално над морето, се точи от година. Заведенията са изградени и се ползват от собствениците на хотели по Дамбата.

Мотивите за събарянето им са, че нямат нужните разрешителни, разположени са на брегоукрепително съоръжение, а голяма част от тях са направо в морето, като са стъпили на неблагонадеждна винкелна конструкция, обясни Баев. Част от собствениците обаче обжалваха по съдебен ред констативните протоколи на РДНСК и процедурите приключиха чак сега. Всички тераси по Дамбата в Балчик са опасни, напомни и инж. Таня Василева, началник сектор в РДНСК в Добрич.

Дамбата е брегозащитно съоръжение. Всички онези маси и столове, които са на самия бряг на морето с вълнуваща гледка към морска шир и хоризонта, са поставени върху едрите камъни, които също са Дамба, или фундаментите са в морската вода, която е изключителна държавна собственост. В повечето случаи тези тераси са „една конструкция, която е реално опасна“, отбеляза инж. Василева.

На много места конструкцията е силно корозирала, площадките са поставени на фундаменти, чиято стабилност е под съмнение, парапетите на съоръженията не са обезопасени и малки деца биха могли да се промушат през тях или да се покатерят и да паднат от височина или в морето. Дори има случаи, когато тази година нова тераса е построена със старо желязо, което вече е било ръждясало. Терасите са изградени с разрешение за поставяне на преместваем обект, каквито са автобусните спирки, сенниците и други такива, припомни още инж. Василева. В същото време кметът на Балчик Николай Ангелов зае страната на собствениците на заведенията и влезе в спор със строителния контрол. Според градоначалника терасите трябва да продължат да съществуват и да не бъдат бутани. Причината била, че придават чар и колорит на крайбрежната част на Балчик. Дамбата е общински терен и общината е дала разрешително на всички собственици за изграждането на временни обекти, твърди кметът.

Снимка: Samoilă Cătălin