Приоритет на Балчик трябва да са плажовете и популяризирането на града на туристическите борси в Европа

0
1234

Най-сериозен за Община Балчик е проблемът с инфраструктурата, особено там, където беше изградена ВиК-инсталация. Това каза пред Агенция „Фокус” кандидатът на ГЕРБ за кмет на Балчик Светомир Михайлов. По думите му за ремонтните дейности общината е изтеглила кредит от 8.5 млн. лв. и вече се работи. Според Михайлов обаче, в това има предизборен намек, понеже около три години и половина преди това улиците са били в много тежко и окаяно състояние.
Приоритет в кметската работа трябва да бъде подобряването на състоянието на двата плажа на Балчик. „Това лято закъсняха търговете за отдаване на концесия, имаше опасност сезонът да бъде провален. Според мен състоянието и на Централния плаж и на плажа, който е пред Двореца, е недобро и това отблъсква туристите и е една предпоставка за проваляне на туристическия сезон”, коментира кандидат-кметът. Според него за подобряване състоянието на плажовете трябва да се контактува директно с регионалното министерство и областната управа.
Също така Балчик трябва да се популяризира като туристическа дестинация на борсите в Европа. Според него градът не е достатъчно рекламиран в Европа. Необходимо да се използват всички възможности за това, особено в Румъния. От северната ни съседка е и основният туристически поток в града, уточни Михайлов.
Друга възможност за развитието на бизнеса в Балчик, според него, е изграждането на рибарско селище. “По Северното крайбрежие все още няма такова. Не знам по каква причина беше спрян този проект. Нашият стремеж ще бъде да го отворим”, коментира кандидат-кметът.
“В Балчик имам едно бивше военно летище. Изготвя се проект за ремонта му и след това следва да се даде на концесия, за да се използва за чартърни полети за близките комплекси, за голф-игрищата, което ще доведе до разкриване на нови работни места”, каза Светомир Михайлов.
По думите му, освен в туризма, жителите на общината са заети и в селското стопанство, което е добре развито. “Част от общината е разположена в сърцето на Добруджа. Нещата там вървят добре. Селското стопанство е на второ място по продуктивност в общината”, отбеляза кандидат-кметът на ГЕРБ.
Здравното обслужване в Балчик е на добро ниво, според Светомир Михайлов, който има 25-годишна лекарска практика. “Болницата е в добро състояние. Медицинският ни център функционира нормално, лекарските практики в общината са заети до една. Болницата кандидатства по програма насочена към общински болници и спечели около 2.7 млн. лв. Тази сума е за саниране на сградата и за закупуване на медицинска кандидатура”, обясни Михайлов.
”Досега винаги сме провеждали коректни предизборни кампании, без компромати, без навлизане в дребни детайли. Смятаме и сега така да я проведем – да бъдем коректни едни към други”, каза Михайлов. “Тенденцията за развитие на Балчик в последните около десет години според мен не е такава, каквато може да бъде. Бих могъл да допринеса за постигане на по-добри резултати”, допълни кандидат-кметът на ГЕРБ.
Михайлов отбеляза, че финансовото състояние на Община Балчик не е добро, тъй като са теглени два непосилни кредита на обща стойност около 13.5 млн. лв. “Преди четири години общината имаше финансов резерв. Кредитът трябва да започне да се връща от 1 март 2013 г., което за бюджета на Община Балчик е много сериозна сума”, коментира Михайлов.

По информация на Агенция „Фокус”
Снимка: ГЕРБ