Организира се протест срещу високите цени на горивата

0
1274

Балчик – част от националния протест

Нов протест срещу високите цени на горивата ще се проведе утре – 26 февруари и в Балчик. Начален час за събиране на моторните превозни средства е обявен 14.00 часа на паркинга на бензиностанция „Лафи“ на изхода за Добрич.
Протестното шествие с автомобилите ще започне от 14,30 часа. Маршрутът  включва улиците „Дунав”, „Черно море”,  „Хр. Ботев”, „Г. Бенковски”, „Д-р Зл. Петков” и паркинга до ул. „Зл. Петков”.
За пешеходен маршрут е определено разстоянието от паркинга до ул. „Зл. Петков” по ул. „Ив. Вазов”, пл. „21-ви Септември”, ул. „Л. Каравелов” и отново паркинга до ул. „Зл. Петков”.
Протестиращи с автомобили ще преминат и по улиците „Д-р Зл. Петков”, „Г. Бенковски”, „Хр. Ботев” до паркинга на магазин „Аквилон” – определен като място за приключване на протеста в 16,30 часа.
За участниците в протеста са подготвени лозунги с текстове: Искаме цени съобразени със стандарта на живот! Те, могат да го направят, ние ще ги накараме!!!, До кога?, Стига сме мълчали! и др.

В организирания протест  срещу високите цени на горивата се включват  17 български града, съобщава ekipnews.com. Участие са заявили около 5000 души. За утре от 15.00 часа е предвиден и протест пред Народното събрание.

Протестите са организирани от сдружение „Сила“, което беше в основата и на акциите през пролетта на 2011 година. От сдружението изтъкват, че няма страна в Европа, в която цената на дизела да превишава тази на бензина. От „Сила“ продължават да настояват за пълна прозрачност при ценовото определяне и за осигуряване на конкуренция при доставките на горива. Те искат цените на горивата да се намалят до 2 лева с ДДС, а това според тях може да стане като се либерализира вносът на горива. За това, освен законодателни промени, от гражданския съюз смятат, че е необходима пълна прозрачност на разпределението на вносителите на пазара на горива. Последният протест беше на 26 ноември 2011 г.