Находки от храма на Кибела ще пътуват в страната и чужбина

0
1119

След по-малко от месец ще започне реставрацията и консервацията на отритите находки от храма на богиня Кибела в Балчик при археологическите проучвания през 2008 г. На този етап общината и Историческия музей водят преговори със столични специалисти. Очаква се до края на годината да бъдат експонирани в залите на музея статуи и релефи на майката на боговете Кибела, статуи на Афродита, глава на Посейдон, древни надписи, игли от кости, използвани за коса, глинени лампи и други по-мобилни находки. Идеята е реставрираните ценности да участват в пътуващи изложби в страната и чужбина. По-
обемните експонати от архитектурата ще бъдат възстановени на по-късен етап, тъй като за тях са нужни много повече средства, каза директорът на музея Радостина Енчева.
За съжаление частният имот, в който бе открит храма през 2007 г., все още остава неотчужден. Само министърът на културата има правомощията да стори това, добави Енчева. По думите й въпросът трябва да се реши бързо, защото наближава зимата и четвърта година дъждът и снегът ще рушат единствения открит елинистически храм в България и най-добре запазеният храм на Кибела в света.

Източник: в-к „Балчик“
На снимката: Находка от Храм на Кибела,
Мраморна глава на Посейдон ІІІ – ІІ в. пр. Х
Снимка: архив Исторически музей – Балчик