Двореца

0
5227
[vc_tabs interval=“0″][vc_tab title=“Двореца“ tab_id=“b0b54e90-c2b6-8″]

Държавен културен институт – културен център „Двореца“

Queen_Marie_BalchikДворецът в Балчик е бивша лятна резиденция на румънската кралица Мария, строен през 1924-1927 година от италианските архитекти Америго и Августино.
Огромна заслуга за създаването на неповторимата красота на Двореца има архитектът на парка и главен градинар швейцарецът Жул Жани, чийто дело са и парковете на дворците на руския император Николай II в Царско село край Петербург.
В архитектурно-парковия комплекс “Двореца” се включват два основни елемента – сграден фонд и парк – превърнат в научна ботаническа градина, стопанисвана от СУ „Св. Климент Охридски“.

Комплексът представлява множество вили и спомагателни постройки, в които се преплитат старобългарски, готически, ориенталски и мавритански елементи. Разнообразието от култури намират израз, благодарение и на бахайската вяра, която е изповядвала румънска кралица Мария.
Сред забележителностите в самия Дворец са – Queen_Marie_Balchik2„Градината на Аллах“, каменният барелеф и олтар на Божията майка, „Английският двор“, Градината с кръстовидното водно огледало“, „Гетсиманската градина“, юзината и „Мостът на въздишките“, „Алеята на виното“, „Алеята на вековете“, „Висящите тераси“, Плачещата градина, гробът на кралица Мария и много други места.

Румънската кралица Мария Александрина Виктория де Единбург се смята за една от най-успешните и красиви владетелки в Европа през миналия век. Тя е родена през 1875 г. в графство Кент, Англия и е внучка на легендарната английска кралица Виктория. Галено са я наричали Миси и е била любимката в семейството. По бащина линия кралица Мария има, макар и по-далечна, родствена връзка с цар Борис III и Симеон II.

Queen_Marie_Balchik6На 18 години тя става кралица на Румъния чрез брака си с румънския принц Фердинанд Виктор Алберт Мейнред де Хохенцолерн (1865-1927 г.). От брака си тя има 5 деца: двама синове – първородният Карол (бъдещият крал на Румъния Карол II) и Николай и три дъщери – Елизабет (Елена) – бъдеща кралица на Гърция, Мария (Мариоара) – бъдеща кралица на Сърбия, и най-малката Илиана – омъжена за Хабсбургския херцог – Антони.

[/vc_tab][vc_tab title=“Работно време и цени“ tab_id=“f5ba9406-a766-5″]

Архитектурно-парков комплекс „Двореца” е отворен за посещение целогодишно, включително в почивни и празнични дни.   Архитектурно-парков комплекс „Двореца” е достъпен както от северната си страна, така и откъм морето.

Работно време на каси и музей:

Зимно работно време:

Понеделник – Неделя   8:30 до 17:00 ч.

Лятно работно време:

Понедленик – Неделя   8:00 до 20:00 ч.

Входна такса за посещение: 

Възрастни – 5.00 лева

Деца (от 7 до 18 години) – 1.00 лев

Деца до 7 години – безплатен вход

Хора с увреждания – безплатен вход

Групови посещения (при представяне на списък):

За група от възрастни – водачът (екскурзовод) влиза безплатно;

За група от деца/учащи – по един ръководител на 10 деца влиза безплатно.

Архитектурно-парков комплекс „Двореца” е един от 100-те национални туристически обекта.   В списъка на Българския Туристически Съюз той е под номер 24.   Печати на туристическите книжки можете да получите на касите на комплекса.

[/vc_tab][vc_tab title=“Контакти“ tab_id=“1436443279713-2-5″]

Телефон: +359 579 76849

Еmail: office@dvoreca.com

Web: www.dvoreca.com

 

ДЦК – Културен център „Двореца“

9600, гр. Балчик

пощенска кутия № 60

 

[vc_gmaps link=“#E-8_JTNDaWZyYW1lJTIwd2lkdGglM0QlMjI2MDAlMjIlMjBoZWlnaHQlM0QlMjI0NTAlMjIlMjBmcmFtZWJvcmRlciUzRCUyMjAlMjIlMjBzdHlsZSUzRCUyMmJvcmRlciUzQTAlMjIlMjBzcmMlM0QlMjJodHRwcyUzQSUyRiUyRnd3dy5nb29nbGUuY29tJTJGbWFwcyUyRmVtYmVkJTJGdjElMkZwbGFjZSUzRnElM0RCYWxjaGlrJTI1MjBQYWxhY2UlMjUyQyUyNTIwQnVsZ2FyaWElMjZrZXklM0RBSXphU3lBSjFxTlNHMTNoNU5DX0hmM200cEplcDRoNkpPeEVHY2clMjIlM0UlM0MlMkZpZnJhbWUlM0UlMjA=“][/vc_tab][/vc_tabs]