Гмуркане

0
1860

Заливът на Балчик е естествено защитен и това го прави предпочитано място от различни компании за провеждане на курсове по гмуркане. В крайморската част на града можете да намерите магазини предлагащи всички необходими стоки за гмуркане и яхтинг.

Интерес за гмуркащите представлява морското дъно на север до село Тюленово и край нос Калиакра, където често могат да се видят търсачи на силни подводни усещания да се приготвят за поредното си скачане във водата.

През октомври 2009 г. край нос Калиакра бе открит потънал ветроход от преди два века на 110 метра под морското равнище. Изследователите на находката коментират, че той е изключително запазен въпреки времето, което е прекарал под водата. Ветроходът е с ширина 7,5-8 и дължина 52 метра.Въпреки непристъпния характер на нос Калиакра, там се провеждат гмуркания за начинаещи в малкия залив Болата, северно под носа. Спускания се извършват и под южната част на Kaлиакрa – директно от скалния бряг, на дълбочина от 5 до 10 м.

Представителите на животинския и растителен подводен свят, които можете най-често да срещнете са: различни видове морски раци, миди, делфини, пясъчни риби, калкан, морски котки, множество малки рибки и разнообразни видове водорасли и антики.

През някои месеци може да се наблюдава изключително красиво явление – фосфоресценция на водата.Организация за гмуркане се предлага от разположеното в близост до Балчик голф игрище “Блек Сий Рама”.