В Балчик ще се проведе първият у нас международен ученически лагер за нанотехнологии

0
1076

Nanotechnology BalchikИнициативата е част от проекта „Нанотехнологии в преподаването на природни науки – Nano-tech Science Education”.

Първият по рода си едноседмичен международен нанолагер за ученици от България и чужбина ще се проведе в страната съобщават от computerworld.bg. Той ще се състои от 30 юни до 7 юли в гр. Балчик. На него експерти в сферата на нанотехнологиите от различни европейски държави ще разкрият пред учениците света на нанотехнологиите техния потенциал и възможностите им да променят съвременното общество. Лагерът се организира от Център за творческо обучение и издателството за мултимедийни знания Сирма Медия – част от Сирма Груп Холдинг, като част от проекта „Нанотехнологии в преподаването на природни науки – Nano-tech Science Education” (511787-LLP-1-2010-1-TR-KA3-KA3MP).

„Нанотехнологиите са една от най-иновативните сфери на наука, които съвсем скоро предстои да променят редица аспекти на живота ни. Енергетиката, медицината, информационните технологии и облеклото са само част от обществените и икономически сектори, които вече са силно повлияни от тази нова наука и през следващите години предстои това влияние да нараства. Затова според нас е от ключово значение България да се позиционира още от сега в този иновативен сегмент, а най-добрият начин това да се случи, е като събудим интереса на учениците към него. Затова и първият международен ученически нано лагер има толкова важно значение според нас“ – заяви Кичка Минкова, представител на Сирма Медия.

Участие в лагера ще вземат победителите в ученическия конкурс за постер на тема нанотехнологии от петте партньорски държави по проекта – България, Турция, Гърция, Румъния и Италия, както и ученици от всички страни на възраст между 13 и 18 години. По време на лагера участниците ще преминат през различни занятия (предимно практически), които ще се водят от експерти в областта на нанотехнологиите от различните партньорски държави. Като основен инструмент експертите ще използват Виртуалната лаборатория, създадена по проекта от Сирма Медия. Целта й е, да послужи като платформа за уроци по точни науки, като база данни за педагогически материали и като център за споделяне на свързани с обучението по точни науки графични помощни материали, както и записани и интересни илюстрирани експерименти по нанотехнологии. След края на проекта всяка година ще бъде организиран научен нано лагер.

Сирма Медия подкрепя изцяло обучението по природни науки за ученици и студенти в България и от 2010 г. е официален представител на FOURIER SYSTEMS. Друга инициатива на Сирма Медия е “Класна стая на бъдещето”, която в момента работи в 20 училища в страната и още няколко в Европа. Основата на класната стая е таблетът Intel Classmate PC, който тепърва навлиза в България. Сирма Медия е и регионална координираща агенция (RTA) на Intel по програмата за обучение на учители Intel Teach.

computerworld.bg