Веселин Ранков иска Балчик да стане академичен град

0
926

За трета поредна година през септември в Балчик ще се съберат млади актьори от Националната академия за театрално и филмово изкуство.

Традиционният театрален фестивал на младото изкуство с името “Виа Понтика” се провежда за трета година, но подобна практика на студенти правим вече девета година, сподели в ефира на радио „Добруджа“ организаторът на фестивала доц. Веселин Ранков.

Тази година участниците няма да са негови студенти, а четвъртокурсници от курса на проф. Атанас Атанасов. В рамките на форума, които е от 1 до 10 септември на сцената в НЧ “Паисий Хилендарски” в Балчик ще бъдат изнесени няколко представления. На 1-ви септември е “Измяна” по Харолд Пинтер”, на 2-ри е “Иванов” на Чехов, а на 10-ти септмеври ще бъде премиерата на “Хеда Габлер” на Хенрик Ибсен. Режисьор на постановката е проф. Пламен Марков. В рамките на фестивала моноспектакъл ще изнесе актрисата Светлана Атанасова, която в момента живее в Канада.

Красимир Ранков тази година само ще помага с организацията, но за съжаление е зает със снимките на сериала “Стъклен дом” и няма да може да присъства в Балчик на фестивала, сподeли брат му Веселин.

Той изказа своето възхищение провеждането в Белия град на Дни на класическата музика. Според него Балчик трябва да се превърне в академичен град и той заедно с брат му ще работят за това.

Източник: радио „Добруджа“
Снимка: архив „Сега“