Балчик във фотографските плаки на Карл Нилсен

0
1349

След възвръщането на Южна Добруджа в пределите на Отечеството, в една изоставена от румънските колонисти къща в Балчик, българските власти откриват малко дървено сандъче пълно със стъклени фотографски плаки. Те престояват няколко години в милицията, след което са предадени на известен колекционер, който ги проявява.
Оттогава плаките многократно променят собственика си. Преди година и половина те ми бяха предоставени от тогавашния им държател, за няколко дни, за да се опитам да извлека снимки от тях. Тъй като не разполагам с архаична фотографска техника, с която да ги проявя, аз заснех всяка отделна плака с цифров фотоапарат и след несложна компютърна обработка достигнах до резултатите, които виждате.
Днес плаките са силно повредени от времето и от неправилно съхраняване, но в миналото от тях са разпечатани множество румънски пощенски картички.
Фотографът, който ги е направил е скандинавец и е известен на балчиклии под името Карл Нилсен. (В един документ от 1949 г. името му е записано като Кристиян Нилсен.) К. Нилсен е бил придворния фотограф на кралица Мария.

Фотографиите може да видите на адрес:

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.1569345733578.62452.1833514546

Предоставено от арх. Велин Нейчев