Земетресение усетиха балчиклии

0
879

Около 21.00 часа тази вечер жителите на Балчик усетиха земетресение, което бе с продължителност около 10 секунди. По-осезателно земетресението бе във високите части на блоковете на ЖК „Балик“, където труса се усети с хоризонтално отклонение.

Земетресение с магнитуд 4,6 по Рихтер, според първите неофициални данни, е регистрирано тази вечер в 20:58 часа, съобщава dnesplus.bg
Пак по предварителни данни епицентърът на труса е на територията на Черно море, източно от Каварна, на дълбочина 2км. Европейският сеизмологичен институт го определя като 58 км източно от Варна, 21 км източно от Каварна и на 19 км южно от Шабла.

На 2 декември в 22.11 часа (българско време) е било регистрирано земетресение в басейна на Черно море с магнитуд 2,6 по Рихтер, предаде Европейският средиземноморски сеизмологичен център. Трусът е бил усетен във Варна, предаде varna24.bg. Земетресението е било с дълбочина 2 км. Епицентърът му е бил на 57 км южно от град Балчик, 45 км югоизточно от Варна, на 30 км източно от Бяла, и на 210 км северозападно от турския град Истанбул. Няма данни за пострадали.
В събота срещу неделя, около 11 часа вечерта българско време, беше регистрирано и земетресение в Румъния, в района на планината Вранча. Земетресението е било със сила 4,6 по Рихтер и е усетено слабо в някои български градове по Дунава. Европейският средиземноморски сеизмологичен център съобщава и за няколко слаби труса в Източна Турция, в района на езерото Ван и в близост до границата с Армения. Няма данни за сериозни щети и за пострадали хора. Серия земетресения са регистрирани и на Додеканезките острови в Гърция. най-силното от тях е от степен 3,9 по Рихтер.