В услуга на гражданите догодина заработва медиатор

0
542

Догодина в Районен съд – Балчик ще заработи програма “Спогодби”. Чрез нея напълно безплатно гражданите ще могат да ползват услугите на медиатор, съобщи председателят на съда Ивелина Велчева. Според Закона за медиацията това е доброволна и поверителна процедура за извънсъдебно разрешаване на спорове, при която трето лице – медиатор, подпомага спорещите страни да постигнат споразумение. Най-често този подход се прилага при задължения към експлоатационните дружества или кредитори.
Вече трети месец съдебната палата в Балчик функционира на нов адрес, на улица “Стара планина” в края на града, далеч от административния център. Граждани изразиха недоволство, свързано най-вече с липсата на банков офис в сградата. Председателят на съда разясни, че жителите могат да ползват офиса на “Информационно обслужване” в палатата или предварително да платят съдебните си такси в клона на Първа инвестиционна банка (ПИБ) на ул. “Приморска”, за да ползват договорираните по-ниски цени за преводи и да си спестят разхождането. На този етап няма изгледи банката да отвори свой офис в съда, тъй като регионалното управление на ПИБ нее постигнало договореност с наемодателя.
Това няма да е последната сграда на съдебната палата в Балчик. На 3 май тази година част от сградния фонд на Министерство на отбраната – бившата автошкола, бе предоставена за нуждите на съдебното министерство, съответно за магистратите в Белия град. Все още не е обявена обществена поръчка за ремонта на преотстъпените помещения, което означава, че поне две години ведомствата ще се помещават на настоящия си адрес.
Предстои работата на Районен съд – Балчик, да бъде проследена от Окръжен съд – Добрич. Подготвени са всички необходими справки и очакваме проверките да приключат с положителен резултат, коментира председателят на съда Ивелина Велчева.
Подробности за дейността на Районен съд – Балчик, може да намерите на адрес: www.rsbalchik.info.

Източник: вестник „Балчик“