В разгара си е филмовият фестивал „В Двореца“ – Балчик

0
606

in-the-palace.jpgУчастват 108 късометражни филма от 37 държави от цял свят

В конкурсните програми на 11-ия Международен фестивал за късометражно кино „В Двореца“ – Балчик (inthepalace.com), който стартира на 29 юни, са 108 филма от 37 държави от цял свят. 96 филма ще бъдат показани за първи път у нас, съобщават организаторите.

Сред най-далечните страни, от които идват филми и гости на фестивала, са Япония, Южна Корея, Перу, Доминикана, Иран, Сирия. България участва с най-много продукции – 30.

До 6 юли, филмите ще се състезават в международен, национален и телевизионен конкурс. Прожекциите от конкурсната програма, откриването и закриването се провеждат в Каменна зала на Комплекс “Двореца”. За достъп до Комплекса, е необходим билет (10 лв. на ден) или акредитация като гост на Фестивала (20 лева за целия период, 29 юни – 6 юли вкл.). Билетите се купуват на входа на Комплекса от касите на „Двореца“ и Ботаническите градини. Акредитация можете да бъде получена на ИнфоПойнта на Фестивала, който работи от 10.00 до 22.00 в периода 29 юни – 6 юли. Прожекциите от съпътстващата програма  се прожектират на плажа под Двореца и са безплатни, уточняват организаторите.

„В Двореца“ включва още специални програми, уъркшопи, семинари, майсторски класове, филмов пазар.

Повече от 700 заглавия са в състезателните и паралелните програми и видеобиблиотеката на фестивала тази година.

IlеanaСедем „Принцеси“ – реплика на оригиналната скулптура на принцеса Илеана, дъщеря на румънската кралица Мария, ще бъдат връчени на победителите, избрани от международно жури. Със „Сребърна принцеса“ ще бъдат отличени двата най-добри късометражни филма от националния и международния конкурс на форума. Наградният фонд е 10 000 евро в злато.

В журито са двама фестивални директори – Даря Никитина („Начало“ – Санкт Петербург, Русия) и Хайнц Херманс („Интерфилм“ – Берлин, Германия). Йенни Тойвониеми (Финландия) – носителка на наградата на журито от кинофестивала „Сънданс“ – 2012 г., за късометражния си филм „Срещата“, Йордан Тодоров е режисьор, Радостина Нейкова е аниматор, а Тобайъс Мунте (Великобритания) е сценарист и продуцент.

„След десет години на експеримент във формата, времето и мястото, сега ние, оставайки верни на вкуса си за кино, съчетаваме най-добрите си практики с една обновена визия за фестивала, по-силно ориентирана към развитие, представяне и институционализиране на късометражното българско кино и неговите автори“, казва директорът на фестивала Цанко Василев.

Десет български късометражни филма ще имат премиера на 11-ия фестивал „В Двореца“. Продукциите на младите автори спечелиха финансиране на миналия фестивал – общо 25 хиляди лева, на сесията за представяне на проекти Filmer Forge Pitching, която и тази година е в съпътстващата програма.