5-то юбилейно издание на фестивала „Младите в изкуството – Виа Понтика”

0
572

Две премиерни постановки и международно участие на студенти във фестивала

Фестивалът „Младите в изкуството – ВИА ПОНТИКА” ще проведе своето 5-то юбилейно издание от 1 до 15 септември  в Балчик.
За първи път в програмата се включва международно участие на студенти от различни висши училища по изкуствата в областите – театър, кино, танц, изобразително изкуство и музика. Организаторите на фестивала са дали възможност на ръководствата на всяка една от Националните академии по изкуствата да селекционират и предложат висше училище от своя ресор, в рамките на ЕС, което да бъде поканено за участие във фестивала „Младите в изкуството – Виа Понтика“.
В тазгодишното издание жителите и гостите на града ще видят 7 театрални спектакъла, 2 танцови представления, 2 селекции с прожекции на късометражно кино, 3 изложби (фотография, живопис и дизайн), 4 концерта.
В програмата премиерните заглавия  са: „Двете стрели” от Александър Володин, постановка проф. Пламен Марков с участието на студенти от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. Втората премиера обединява усилията на студентите от трите национални академии по изкуства, които се включват в един общ творчески процес. Това е премиерния спектакъл „Кървава сватба” от Федерико Гарсия Лорка, постановка Николай Младенов. След приключване на Фестивала животът на тези спектакли ще продължи на сцената на УДТ, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” и в Изложбената зала на Испански културен институт Сервантес-София.
Балчишкият Фестивал „Младите в изкуството – Виа Понтика” е форум, който тази година ще събере във фокус творческите търсения на 150 студенти и техните преподаватели.
През годините в рамките на фестивала са представени 15 театрални спектакъла (5 от тях премиерни), 4 изложби, 4 концерта, 2 прожекции на документално кино и няколко практически ателиета. За втори път освен студенти от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” ще участват и студенти от Националната музикална академия „Панчо Владигеров” и Националната художествена академия.