„Тракийски скали“ е най-добрият голф курорт в Европа за 2014 г.

0
1938

Trakiyski-skali-golf

Само 3 години след официалното откриване и няколко месеца, след като бе домакин на Световния Volvo мач плей шампионат, “Тракийски скали” спечели приза за “Европейски голф курорт” за 2014 година.

Престижната награда беше присъдена от Международната асоциация на голф туроператорите (IAGTO) – световната браншова организация в голф индустрията. Отличието беше връчено в четвъртък, 14 ноември 2013 г., на официалната церемония за обявяване наградите на IAGTO по време на Международното голф туристическо изложение (International Golf Travel Market – IGTM) в Коста Дорада, Испания.

Изборът на „Най-добър европейски голф курорт“ зависи от гласовете на членовете на IAGTO – над 516 туроператорски агенции от 62 различни страни. Всеки оператор гласува за най-добър голф курорт на годината по следните критерии:

• Удовлетвореност на клиентите

• Качество на голф игрището и условията за настаняване

• Съотношение качество – цена

• Подкрепа от партньори, туристически организации и авиолинии

• Професионален подход при предоставяне на услугите

• Достъп до стартови времена за игра на голф

Престижната награда е голямо признание за развитието на голфа в България. Тя се получава само една година, след като България бе избрана за „Неразкрита голф дестинация” за 2012.

“Тракийски скали” e предизвикателство за всеки thracian cliffs golf resort bulgariaголфър и през 2014 година ще бъде едно от „задължителните за игра“ игрища по света. Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката: “Голяма чест е за България, че престижната награда „Европейски голф курорт“ за 2014 година беше спечелена от българския голф курорт “Тракийски скали”. Отчитайки силната конкуренция в голф индустрията по света, за нас е от огромно значение, че “Тракийски скали” е оценен толкова високо от членовете на Международната асоциация на голф туроператорите. Тази награда показва, че дори и една млада голф дестинация като България може да се позиционира на първо място в Европа. Само за две години след откриването си, “Тракийски скали” придоби световна популярност, а това е знак, че голф индустрията в България продължава да отбелязва сериозен ръст. Наградата е от голяма полза не само за “Тракийски скали”, но и за развитието на туризма в Югоизточна Европа. Ние сме напълно наясно с отговорностите и задълженията, които тази награда носи, и сме амбицирани България да стане престижна „Signature” дестинация с отлична репутация. Със сигурност ще продължим да поддържаме високото ниво на услугите в нашите голф комплекси, които да предоставяме на играчи от цял свят.”

Красимир Гергов, президент на Българската голф асоциация: “След повече от 10 години развитие на голф туризма у нас, за страната ни е голяма чест, че най-добрият голф курорт в Европа е в България. Тази световно призната награда е в отговор на нашите усилия да развием голфа в България и на упоритата ни работа по създаването, развитието и популяризирането на уникалния голф комплекс “Тракийски скали”. През последните години успяхме да наложим игрището в професионалната голф индустрия по света и сме сигурни, че ще привлечем все повече елитни туристи в България. Съществена стъпка за популяризирането на “Тракийски скали” беше проведеният през май 2013 Световен Volvo мач плей шампионат. През 2012 година България спечели наградата за „Неразкрита голф дестинация“, а тази година страната ни си извоюва място на световната голф карта като престижна и луксозна голф дестинация. През 2014 година “Тракийски скали” ще бъде голф игрището, което всеки голфър, търсещ предизвикателство, ще иска задължително да изиграе.”

Георг Цветански, собственик на Голф курорт “Тракийски скали”: “Бих искал да благодаря на членовете на Международната асоциация на голф туроператорите за решението им да изберат “Тракийски скали” за един от най-добрите голф курорти в света. Откровено мога да кажа, че Гари Плеър създаде уникален терен, който е голямо предизвикателство за всеки голфър. Над 1,5 милиарда зрители гледаха Световния Volvo мач плей шампионат през май тази година, проведен на “Тракийски скали”. Тази голяма популярност създава сериозен потенциал пред туристическата индустрия за привличането на повече голфъри, които да посетят “Тракийски скали” и да оценят красотата на това невероятно място. Благодаря на всички членове на IAGTO за тяхната подкрепа “Тракийски скали” да стане “Европейски голф курорт“ на 2014 г.”

Голф курорт “Тракийски скали” е най-добрият проект в дизайнерското портфолио на Гари Плеър. „Това е най-красивото голф игрище, което някога съм виждал по света“, каза Черният рицар по време на официалното откриване на курорта през 2011. Той обяви “Тракийски скали” за Pebble Beach на Европа – изключително признание, като се има предвид, че Pebble Beach (САЩ) е едно от най-класните игрища в цял свят. Курортът съчетава традиционната архитектура с красивата крайморска природа. “Тракийски скали” предлага изумителни гледки към морето и съхраненото естественото очарование на Природния парк “Калиакра”. Комплексът разполага с 2 км плажна ивица, SPA-център, спортни съоръжения, отлични гурме ресторанти – и всичко това на фона на великолепни пейзажи и обслужване на световно ниво.

Проектираното от Гари Плеър Signature голф игрище с 18 дупки е акцент в курорта със своите 4,5 км пресечен терен над скалите. “Тракийски скали” е част от голф дестинацията Cape Kaliakra. Игрището, разположено на площ от 164 хектара скалиста местност край морето, е проектирано така, че да се вписва отлично в естествения терен и да предлага предизвикателна и неповторима голф игра. Това е и едно от малкото игрища в света, на което от всяка от 18-те дупки се открива великолепен изглед към скалите и морето.

През 2013 г. “Тракийски скали” беше домакин на 50-ата годишнина на Световния Volvo мач плей шампионат. 24 от най-добрите голфъри в света оцениха високо класата на игрището, но най-големият успех беше за шампиона Греъм Макдауъл, който грабна купата и наградния фонд от € 800,000 за първото място.

Стратегическият ход на Volvo и IMG да организират Световния Volvo мач плей шампионат в България беше съществена стъпка за развитието на голфа в страната. Това бе първият турнир от Европейската верига от такава величина на българско игрище. Шампионатът получи световно медийно покритие с близо 1,600 часа телевизионни излъчвания, които бяха гледани от милиард и половина души на всички континенти по най-големите спортни телевизионни канали. Положителните оценки на играчите допринесоха за популяризиране на страната ни като класна и престижна туристическа дестинация.

thracian cliffs golf resort

Снимка: Емил М 4CoolPics.com