Тома Трифоновски и приятели пристига в Балчик

0
1344

Балчик е поредната спирка на пътуващата изложба Тома Трифоновски и приятели. Тя е в чест на 75 години от рождението на големия български художник, в чиято памет тази година беше организира  и голяма ретроспективна изложба предимно с музейни творби,  която бе представена в столицата и други големи градове на страната.

Изложбата Тома Трифоновски и приятели ще бъде открита във фоайето на хотел на Мистрал на 16 август от 17,30 ч. и там ще остане до 16 септември. В Балчик експозицията ще бъде в камерен състав и ще бъдат представени основно живописни творби в  по- малък формат. Освен голите тела, женски портрети  и цветя на Тома Трифоновски, участват и Росица Кадиева с текстилна пластика, Христо Христов, Трифони, Зоя Генова, Сашка Игнатова, Цветослав Христов с портрет пластика на Тома Трифоновски и др.

Пътуващата експозиция всъщност стартира спонтанно миналата година през септември в южната перла на българското черноморие Несебър през септември, а една година по- късно творбите гостуват в най- мистичното, приказно, красиво място на Черно море – Балчик. И това не е случайно, защото ако в Несебър Томата беше пленен от средновековната архитектурни шедьоври на църквите, каквито самият той рисуваше, то в Балчик той беше омагьосан и вдъхновен от чистата красота и  атмосфера на самия град, и онази невероятна любовна история на румънската кралица с рибаря, която е част от аурата на Балчик.  Персонажи, които населяват и неговите платна.

С приходите от изложбата ще се финансира книга, за живота на големия български творец.

Биографична справка
Тома Трифоновски е роден на 17 февруари 1937 г. в семейството на българи в с. Драничево, Егейска Македония. Детството му е драматично, в резултат на Гражданската война през 1948 г. той е едно от хилядите деца, които са били извозвани с камиони от родния край, откъснати от родителите си и практически юношеството му минава в детски домове и замъци в Чехия, Унгария. По- късно семейството се събира и се установява в Плевен в България. Трифоновски завършва декоративно монументална живопис през 1966 г. в Художествената академия в София. Той е от класиците на българското изкуство от 70- те години на миналия век. Изкуството му е повлияно от най- изящните образци на православието, с богатството на неповторим колорит от топлите и тежки червени охри до ледено аристоркатичното сиво, зелено и сиво. Твори в областта на протрета, натюрморта, композициите, голи тела. Творби на художника притежават всички музеи в страната, Пти Пале Женева, Пушкинския музей, частни колекции в цял свят, особено много творби се намират в частни сбирки в Кипър.