Стъклена феерия в Двореца

0
703

stuklena feeria balchikИзложба стъклопластика на Средното училище по стъкларство в чешкия град Валашске Мезиржичи беше открита днес в галерия „Тихото гнездо“ – Двореца в Балчик.

Експозицията ще остане открита за гостите на Двореца до края на месец май, като всички представени пластики могат да бъдат закупени.

Средното училище по стъкларство в град Валашске Мезиржичие  е създадено през 1944 година и е наследник на дългогодишната традиция на стъкларството в Моравия. Докато в миналото то е подготвяло своите ученици преди всичко в традиционните учебни стъкларски профили, днес то се съсредоточава върху дизайна и открива нови специалности като приложното изкуство, промишления дизайн,  художествените витражи.

Химико-технологичната лабораторияна училището GLASS CENTRUM си сътрудничи повече от 15 години с научни общности и стъкларски фирми в целия Европейски съюз.

Училището по стъкларство беше отличено на CZECH 100 BEST, форум, на който се раздават годишните награди за най-успешен бизнес. От 2008 година училището е в списъка на Проектомрежа на Асоциираните Училища (ASPnet) на ЮНЕСКО.

Училището по стъкларство в град Валашске Мезиржичи е ярък пример за това как днес учениците се превръщат в таланливи майстори и художници на магическата материя на стъклото. Най-добрите абсолвенти се завръщат в него като преподаватели и ваятели, които преобразяват в изкуство своите нови вдъхновения.

Не е необходимо да се изтъкват достиженията на чешките традиции в стъкларството. Самата изложба ни дава възможност да се докоснем до един много особен вид изкуство – Стъклопластиката.

Чешката делегация, водена от кмета на град Валашске Мезиржичи г-н Иржи Частечка, беше представена от директора на Училището по обработка и арт дизай на стъклото Магистър Дана Будайова, представители на Чешкото посолство в България и Чешкия културен център в София, както и преподаватели от училището (професори, магистри и майстори) и ученици.

Снимка: Архив sklarskaskola.cz