„Щастие“ в Балчик

0
603

Днес, 3-ти август от 18:00 ч. в Художествената галерия на град Балчик ще бъде октрита изложба „Щастие“ на Европейската културна асоциация. Изложбата ще бъде представена до края на месец август.

В Европейската културна асоциация членуват финландски и европейски художници, които се интересуват от Финландия и финландското изкуство и които чрез своето творчество се стремят да създават контакти между различните култури.

В изложбата „Щастие“ ще бъдат показани творби на:  Надежда Благоева, Крис Чобану, Пирьо Хейно, Катя Юхола, Айла Койвисто, Аря Кунту, Ритва Линдфорс, Моона Метсойла, Нона-Нина Маки, Аня Матила-Толванен.

Надежда Благоева е живее във Финландия и се занимава с  живопис, рисуване, иконопис, графика, илюстрация, дизайн, приложни изкуства и пърформанси. Тя е правила няколко самостоятелни изложби в България и Финландия. Нейни творби са част от частни и обществени колекции.

Крис Чобану е румънска художничка, чиито  абстрактни и експресивни картини са вдъхновени от ритъма на живота. Освен това тя е сценограф и дизайнер на костюми в театър Баковия в Бакау. Крис Чобану също така пише стихове.

Пирьо Хейно е имала множество изложби във Финландия и Европа както и в Индия, Турция, Египет и САЩ. В своите творби тя отразява живота и неговите изненади под формата на „капризна градина“.

Катя Юхола е завършила Художествената академия в Турку. Имала е множество изложби както във Финландия, така и в чужбина. Чрез експресивните си картини тя кара цветовете да оживяват и горят.

Айла Койвисто черпи своето вдъхновение от простите неща в живота. Тя използва акварел, акрил и маслени бои, за да даде израз на своето въображение.

Аря Кунту живее пълноценно, когато твори. Творчеството й помага да разбере живота и света около нея. Тя се занимава с изкуство повече от 20 години. „Любимите ми теми са свързани с природата.“  От 2006г. тя създава серии портрети, в които съчетава занаяти с живопис.

Ритва Линдфорс е дизайнер на декори във Финландската телевизионна компания. За себе си тя казва, че обича да се разхожда сред природата,  да започва картините си на открито и да ги завършва в ателието си.

Моона Метсойла намира своето вдъхновение във въображаемите пейзажи на съзнанието, които тя описва главно с крехки женски форми и крилати същества. Освен маслени бои тя използва хартиена пулпа и бетон, за да изрази себе си. Моона също така пише стихове.

Нона-Нина Маки рисува цветни, мистични творби с акрил и смесена техника. Нейното вдъхновение идва от природата, от другите култури, от състоянията на съзнанието и чувствата й.

Аня Матила-Толванен използва фотографията, за да изрази онези безмълвни послания, които се чуват когато се разхождаш с отворени сетива. „Когато снимаш със сърце, виждаш душата на природата, откриваш фрагменти щастие и осъзнаваш красотата на вселената“, казва тя.

 

Добре дошли на изложбата!