Рибен курбан раздадоха на Никулден в Балчик

0
1299

DSC_3981 (640x428)Рибен курбан раздадоха рибарите в Балчик за Никулден на събралите се за празника граждани и гости пред Морска гара. Курбанът беше приготвен от 7 вида риба – чернокоп, попчета, пангасиус, барбуна, сафрид, хек и бяла риба, дарени от Сдружението на рибарите в Белия град.
Празникът бе почетен с водосвет за здраве, отслужен от протойереите Георги  и Стратия.  „Да помолим Бога и Свети Николай за здраве, добруване и благоденствие на всички, които живеят в този прекрасен град. Да има много риба в морето и успех за търговците. Да бъде пълен града с туристи и с много жители. Нека да се разраства Балчик и цялата ни страна“, пожела отец Георги. Той отбеляза, че Свети Николай се застъпва за всички, които се молят за неговата подкрепа. Светецът е помагал на бедните, избавял  е от корабокрушение много пътуващи по море хора, с молитва е възкресил паднало от мачтата на кораб дете.

За празника най-добрите готвачи в местните ресторанти бяха приготвили за Никулден рибни ястия и деликатеси. Фаворити сред гозбите бяха традиционния за празника шаран, приготвен по най-различни начини – пълен с ориз и орехи, с гъби, шаран плакия, шаран с кисело зеле и др. Морските представители също не отстъпиха с разнообразие от лефер, заргана, лихмус, калмари, скумрия и др.

Гозбите бяха продадени на благотворителен търг в полза на 16-годишно момиче от града, което страда от детска церебрална парализа и се нуждае от скъпо струваща количка. Миналата година по този начин бяха събрани средства за бъбречна трансплантация на момче, което носи името на Свети Николай. Операцията вече е направена и той успешно се възстановява.

Кметът на Балчик Николай Ангелов, който днес също е именник, благодари на родителите си за това, че са му дали прекрасното име Николай, а също на своята дъщеря и на зет си, че са продължили името, като кръстили внучката му Ния. „Нека Свети Николай ни донесе много здраве, дълголетие, благоденствие на цялата държава и на нашия град. Нека хубавите моменти бъдат повече от люспите на рибите, приготвени за празника в Балчик“, пожела Ангелов.
Снимки от празника