Реставрират храма на Кибела в Балчик

0
1114

Проектът ще бъде финансиран с ресурс от 44 000 долара

Архитектурни детайли, открити в храма на Кибела в Балчик, ще бъдат реставрирани и консервирани с подкрепата на фондацията „Америка за България“, съобщи за БТА директорът на историческия музей в крайморския град Радостина Енчева.

По думите й проектът ще бъде финансиран с ресурс от 44 000 долара. Сред най-ценните артефакти, които ще бъдат възстановени, е фронтон с изображение на бог Хелиос и фриз-архитрав от III век пр. Хр., поставен на фасадата на храма, допълни Енчева, която участва и в археологическия екип, разкрил античната сграда.

Голям интерес предизвикват и две полуколони с канелюри в дорийски стил. В рамките на проекта ще бъде ремонтирана и една от залите в музея, в която е подредена експозиция от находки в храма. Храмът на Кибела бе открит през 2007 година при аварийни разкопки, след като първите артефакти излязоха при строителството на нов хотел.

Научен екип под ръководството на археолога Игор Лазаренко откри двайсетина цели или полузапазени мраморни статуи на Великата майка на боговете, 27 надписа – почти всички на гръцки език, повече от 200 монети, игли от кост, част от които украсени с главата на Афродита, и други.

Археолозите смятат, че духовният център е построен през 280-260 година преди Христа и е действал близо 700 години. Крайбрежието на древния Дионисополис е ударено от огромна морска вълна през 544 година и тогава свлачище засипва храма.

По информация на iNews.bg