Разработват културни пешеходни маршрути за района на Балчик

0
1495

Със смарт кодове историческите обекти ще информират туристите

Карта на културните маршрути ще води посетителите на Балчик. Тя е все още в процес на разработване, съобщиха представители на клуба “Приятели на Балчик”, който организира миналия уикенд архитектурна среща “Знаци на времето” в Двореца.

Най-общо картата представлява кадастъра на града, върху който с различен цвят са нанесени останки или сгради от Античността, Средновековието, Османския и други периоди. Когато бъдат готови културно-историческите маршрути, те ще бъдат поместени в Интернет и всеки ще може да се запознае с тях.

За развитието на културния туризъм обаче са необходими и указателни надписи. В целия град, това е направено най-добре в Двореца, обясни арх. Велин Нейчев от сдружението. Като следваща стъпка на тази идея, членовете на клуба са решили да инициират поставянето на табели със смарт код върху интересните архитектурно-исторически сгради. Така човек с мобилен телефон може да направи снимка на кода и автоматично да бъде препратен към уеб сайт с информация за този паметник.

За 26-вековното си съществуване Балчик може да разкаже много за историята на Черноморието, Средиземноморието и Европа. Тази карта показва различните възможности за маршрути, които могат да се свържат в едно цялостно преживяване на посетителите, заяви пред присъстващите на форума главният организатор и председател на клуб “Приятели на Балчик” арх. Владимир Попов.

Интересни обекти от древността са храмът на Кибела, античната и средновековна крепост в квартал “Хоризонт”. От периода на Възраждането са запазени църквата „Св. Никола” с Взаимното училище и старата част на училище “Св.св. Кирил и Методий”. Главната улица на Балчик също е част от разработените културни маршрути, където има голям брой паметници от модерния и междувоенния периоди, както и от румънско време.

От Османския период са останали стари чешми, част от които разрушени, както и множество надгробни надписи.
Важен е и крайбрежният маршрут с естествен завършек в Двореца, водещ и към Албена, Балтата и Кранево. Посетителският тур може да завършва в Мелницата на анонимното индустриално дружество на брега на морето – най-характерният паметник от модерното развитие на Белия град, който предстои да се превърне в модерен културно-информационен център, коментира арх. Попов.

На срещата в Двореца на 24 и 25 септември,  в която участваха архитекти и общественици от България и Румъния, бяха направени няколко презентации. В една от тях архитектът от Балчик Велин Нейчев представи запазените и изчезнали чешми в града, завършвайки с думите, че всички могат да бъдат реставрирани с автентичните надписи към тях.

Архитектурният форум бе и мястото, на което бе показан спечеленият проект на Община Балчик за развитие на историческите забележителности по оперативна програма “Регионално развитие”. По това направление достъпни за туристите ще станат античната и средновековна крепост в кв. “Хоризонт”, религиозният храм “Текето” в с. Оброчище, както и Мелницата на Анонимното индустриално дружество на брега в Балчик. За античната крепост има подробен устройствен план, според който се предвижда да има голяма зелена територия. Тенденцията е да стане археологичен парк, който да бъде финал и начало на посетителски тур.

Догодина отново ще има архитектурен форум, най-вероятно през пролетта. Организаторите си обещаха събитието да продължи занапред, за да могат да се обсъждат и проекти за трансгранично сътрудничество.

По информация на в. „Балчик“
Извадка от картата на пешеходните културни маршрути в Балчик
Илюстрация: арх. Велин Нейчев