Представят творби на братя Казакови в галерията

0
739

На 20 април Художествената галерия в Балчик ще представи избрани творби на Никола Казаков и Димитър Казаков – Нерон. Това е малка част от дарението на Нерон, което се експонира и съхранява в Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в гр. Трявна. То включва 271 творби на Димитър, 214 на Никола и 36 на Бисера Казакова. Колекцията дава възможност да се проследи цялостното развитие на Д. Казаков – от студентските му години, през зрелите произведения, до рисуваните малко преди смъртта му творби, обхваща различни периоди и експерименти и по този начин дава пълна представа за него като художник.

Нерон счита себе си за продължител на творчеството на възрожденските ни зографи, повлиян е от националната художествена традиция – костюми, цветност, етнографски елементи и детайли, икони и стенописи, държи да е различен, но български художник. Живее чрез работите си, рисува навсякъде и непрекъснато. По- късно ще го признаят не само за майстор на маслената живопис, но и като творец, владеещ до съвършенство акварела, литографията, монотипията.

По-малкият от братята Казакови – Никола, работи предимно камък и дърво. Прави по 4 – 5 статуетки на ден. Работи и живопис. Творбите му са искрени, въздействащи директно. Особено изразителни са дървените пластики на песенните му и нежни моми и жени, направени от меденозлатисто дърво. Те са като побити в земята или покълнали от нея, взрени в някаква своя митична тайна.

Изложбата представя 74 дървени пластики, живописни творби и рисунки върху фаянс на двамата братя и ще гостува в галерията до 20 май.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

За своите 59 г. Димитър Казаков оставя 15 000 живописни платна, акварели, графики, рисунки, пластики и рисувани керамични творби. Приживе художникът осъществява 15 самостоятелни изложби, като най-успешната е през 1980 г. и именно тя бележи началото на голямото му признание у нас и по света. Следват я десетки изложби в най-престижните галерии в Ню Йорк, Париж, Мадрид, Виена, Токио, Торонто, Атина, Базел, Люксембург и др. Творби на Нерон притежават Националният фонд за съвременно изкуство в Лувъра, музеят „Пушкин“ в Москва, Императорската колекция в Токио.
Френският режисьор Жан-Мари Дро прави за него филм, включен в поредицата „Художници-чародейци“. В увода посочва: „Димитър Казаков, наречен от близките му Нерон, е същинска природна стихия, неудържима сила, човек, дълбоко сраснал се със земята си, който умее чрез своите картини да възстанови цялата история на българското изкуство и на всичките негови форми.
Изключителното у Казаков е, че с него откриваме едновременно една страна, един народ, една цяла култура. Казаков – това е един от онези художници-чародейци, каквито срещаме рядко, защото сам по себе си той е цялата българска земя“.
По-малкият от знаменитите братя, Никола Казаков, работи предимно с дърво. И днес творбите му стоят съвършено недосегаеми от илюзорните „веяния“ и „търсения“ на модерната „изкусност“. Пластиките му са застанали просто и величаво като вечни истукани, побити в земята или покълнали от нея…
Ако трябва да определим произхода им, ще назовем много епохи, цивилизации, традиции, страни и народи, отбелязват от Специализирания музей – Трявна.