Отново гражданите единни в каузата за връщане Двореца на Балчик

0
902

Протестни действия за връщането на Двореца под управлението на община Балчик се състояха и днес на паркинга пред комплекса. Въпреки лошото време, жителите на Балчик отново бяха единни и защитиха с присъствие, знамена, балони, свирки, лозунги и пр. подета вече 8-ми ден кауза за връщане Двореца на Балчик.

С думите, че единствено право за управление на АПК „Двореца“ има Балчик, излезе и известният български писател Стефан Цанев. На живо в подкрепа на гражданския протест застана и Биляна Петрова, чието дело е основаването на групата за „Върнете Двореца на Балчик“ в социалната мрежа. С писмо – подкрепа за свободен достъп на балчиклии в Двореца е получено и от изпълнителният директор на „Албена“ АД – Красимир Станев.

Протестните действия днес бяха ограничени само до паркинга на Двореца и не се стигна до ефективно блокиране на входовете към архитектурния парк, макар че видимо пристигаха голям брой туристи с автобуси и коли. От Инициативния комитет обясниха, че са подготвени провокации от страна на УБГ, от които гражданите трябва да бъдат предпазени. Съобщено бе, че от 18 май има и издадена заповед на ректора на СУ за свободен достъп на балчиклии до парка.

На протестните действия стана ясно, че в организираната подписка за връщане на Двореца на Балчик е подкрепена повече от 6400 човека, която  заедно с отворено писмо от Инициативния комитет са депозирани в Министерски съвет. Лично ще бъдат предадени на министър-председателя през седмицата от кмета на Балчик – Николай Ангелов.

В следващите дни протестните действия са отменени до получаване на отговор от Бойко Борисов, относно искането на гражданите на Белия град.

Снимки от протеста