Одобрени 46 общини с проекти за исторически туризъм

0
528

Старата мелница, средновековната крепост „Хоризонт“, Текето в Оброчище – обектите, които ще се реализират по проекта в Балчик

Древна митница и винарна, бойни кули, въздушни мостове са само част от атракциите, които ще привличат туристи у нас. 46 общини са спечелили проекти по програма „Регионално развитие“ за исторически туризъм и вече са започнали работа по тях, съобщава в-к „24 часа”.
В Добричка област одобрени проекти имат общините Добрич, Каварна и Балчик.
Основната част от парите в проекта на Балчик ще отидат за реставрирането на старата мелница на брега на морето. Ще се възстановяват и средновековната крепост в кв. „Хоризонт” и двуобредният молитвен дом „Теке Ак Язълъ Баба – Свети Атанас“ до село Оброчище. По друг европроект ще се финансират събития и фестивали от културния календар. Ще бъдат купени апаратура, сцена и плаващ екран.
Възстановяване на крепостната стена в резерват „Яйлата“, която е от V век, предвиждат в Каварна. Ще се укрепва и скалната църква „Св. Константин и Елена“.
В Добрич ще бъдат реставрирани няколко обекта – къщата-музей „Йордан Йовков“, Музеят за нова история, Етнографската къща, Историческият музей и част от етнографския комплекс „Старият Добрич“. В къщата на Йовков посетителите ще могат да четат произведения на писателя. В Етнографската къща ще се предлагат характерни за Йовковото време удоволствия – бяло сладко, вино, пури.
Общо предвидената финансова помощ, която ще получат общините за проектите си, е над 162,1 млн. лева. Схемата е с два компонента, като в първия са включени общини с традиционно развит туризъм. Сред тях са Каварна, Балчик, Столична община, Созопол, Банско. София например участва с проект за Централната баня, който е за 5,9 млн. лв. Самоков пък ще получи 5,2 млн. лв. за крепост на хълма Свети Спас в с. Белчин.
Към втория компонент, който е за общини с над 10 хил. жители, са включени градове без особено развит туризъм. Сред тях са Перник, Червен бряг, Мездра.