На 12 май запрятаме ръкави

0
624

Община Балчик ще се присъедини към мащабната обществена инициатива “Да изчистим България”. В проекта на бТВ ще се включат всички общини от областта, обобщават от Областна управа – Добрич. Предложените за почистване в Балчик места са ромският квартал “Изток”, пътят за “Тузлата” и гористата местност между градски линии номер 1 и 3.

Денят за общонационално почистване е 12 май. За осъществяване на екопроекта е нужно обединяване потенциала на гражданите, институциите и бизнеса, за да станат градовете и населените места в нашия край по-чисти, да запазим красотата на природата и да се възпитава чувство на отговорност у всеки, така че и след провеждането на акцията на 12 май, отношението на хората към екологията да бъде на нужната висота, коментират от администрацията.

Ще бъде осигурена подкрепа и координиране на действията от местните институции и всички заинтересовани страни, за да бъде постигната максимална ефективност на кампанията.

Предвижда се да бъде направена организация за безпроблемно извозване и депониране на отпадъците на регламентирани места.

Припомняме, че миналата година на 9 април – когато много хора излязоха да почистят около домовете си, община Балчик и общинското предприятие „Благоустрояване и комунално стопанство” оказаха съдействие на всички с предоставяне на чували и ръкавици. Тази година това ще продължи. Масовото почистване в Балчик започна през март. Общинските служители се обединиха в акция, почиствайки пътя Балчик – Албена и околовръстния за товарното пристанище.

Инициативата “Да изчистим България за един ден”, подета от bTV през пролетта на 2011 г., е част от световното движение Let’s Do It World!, което стартира преди 4 години в Естония. Оттогава опитът “Чистене на една държава за един ден” се предава от страна в страна. През 2012 г. акцията ще бъде глобална – стотици милиони доброволци ще чистят държавите си. Старт на световната кампания даде Словения, която на 23 март проведе националното почистване.

Информация и снимка: в-к „Балчик“, бр.14/2012