Местният парламент не гласува за ползването на кредит за европейски проект

0
497

С 12 гласа “въздържал се” и 7 гласа “за” Общинският съвет не прие на последната си сесия на 14 октомври предложението за поемане на кредит от Фонда за органите на местното самоупралевние в България.

Парите от 2 млн. 174 хил. лева са необходими за разплащане на изпълняващия се в момента европейски проект за благоустрояване на главната линия номер 3 в Балчик, два паркинга и места за отдих в кв. “Гемиджи” и до болницата.

След като Общината се разплати с изпълнителя, тогава ще се пристъпи към възстановяване на средствата от оперативна програма “Регионално развитие”, обясни изпълняващият длъжността кмет на община Балчик Митко Петров.

Общата стойност на проекта е 3,258 млн.лв., от които собственият принос на Общината е 163 хил.лв., равняващ се на 5%. Останалите средства се възстановяват от европейската програма след осъществяване на проекта и разплащане с изпълнителя. Авансът по програмата от 1 млн. 83 хил.лв. е недостатъчен за направените разходи, а времето за верифициране на плащанията е до 16 януари догодина.

В подкрепа на проектопредложението на Общината за поемане на кредита, едни се изказаха, че парите ще бъдат върнати до 6 месеца. С риск Общината да загуби европейското финансиране, мнозинството съветници не поеха отговорност за кредита и плащанията, които ще се извършват от следващата местна власт. Нямаме време и рискуваме да не можем да си поискаме европейските пари, коментира кметът финансист М.Петров.

По информация на вестник „Балчик“