Международен хоров фестивал „Черноморски звуци“

0
965

festivalОт 5 до 9 юни в Балчик ще се проведе третото издание на международния хоров фестивал “Черноморски звуци”. В тазгодишното издание участие вземат 13 формации от 8 държави, представени от български и чуждестранни непрофесионални академични и народни хорове от всички категории – смесени, камерни, еднородни, младежки, детски, без възрастово ограничение. Всичките участват в работното ателие на фестивала; подготвят концертна програма 15-20 минути, която да включва произведение от националността на представящия се хор и произведение от български автор.
В рамките на фестивала, концертните програми, представени от хоровете, ще бъдат оценявани от жури, което ще определи носителя на Голямата награда от фестивала: статуетка „Черноморски звуци“ и парична премия.
Всички детски хорове ще се състезават помежду си за спечелване на специалния диплом “Бъдещето на Европа”.
В продължение на 5 дни песни от Гърция, Украйна, Финландия, Сърбия, Румъния, Македония, Турция и България ще звучат в бялата прегръдка на крайморския град.

По традиция, участниците  ще бъдат посрещнати на площада в  Балчик, след което с дефиле ще се предвижат до Морска гара и Двореца, където ще бъде официалното откриване с концерт, подготвен от домакините смесен хор “Черноморски звуци”.

В рамките на работните ателиета „Хорови работилници” всички участници, независимо от тяхната възраст и националност, ще разучават хорови произведения, които ще бъдат изпълнени от всички хорове във финалната вечер на фестивала.
Произведението, което неизменно присъства във всички години, е „Химн на гр. Балчик” – музика: Михаил Стоянов, стихове: Стефка Керчева-Стефанова.
Всяка година „Хоровите работилници” имат различна програмна насоченост и дават възможност да се разучават творби на съвременни композитори от различни националности. Ръководители на ателиетата са самите композитори – автори на разучаваните произведения. Идеята на организаторите е фестивалът да бъде своеобразен културен мост за творци и изпълнители от различни държави.
През 2013 година темата на ателието е “Съвременна испанска музика”, с ръководител Josu Elberdin. Ателие “Български фолклор” е с ръководител доц. д-р Костадин Бураджиев.

Конкурсната програма е разпределена в два концерта на 6 и 7 юни. Задължително условие е изпълнението на поне едно българско произведение. Изпълненията ще бъдат оценявани от жури с председател Огнян Василев – безспорен авторитет в областта на хоровото дирижиране, не само в България. От 12 години дирижира финландски хорове, с които продължава да печели престижни международни награди. Член на журито е Хосе Елбердин – един от най-популярните съвременни испански композитори и диригенти, преподавател по композиция, пеене и пиано. В решенията на журито глас ще има и Валентина Георгиева – артистичен директор на фестивала, диригент на смесен хор “Черноморски звуци” и докторант по хорово дирижиране.

ПРОГРАМА
05.06. 2013 / Сряда
18.00  Посрещане на съставите, Дефиле до Морска гара, пл. “21 септември”
20. 00 Откриване на  фестивала и ПЪРВА ФЕСТИВАЛНА ВЕЧЕР, Дворец – Сцена “Нимфеум” (при неблагоприятни метеорологични условия – НЧ “Паисий Хилендарски-1870”)
06.06. 2013 /Четвъртък
10.30-12.30 Начало на Работните ателиета – график по групи
14.00-15.45 Акустични репетиции по график
 ВТОРА ФЕСТИВАЛНА ВЕЧЕР
16.00-18.00 Концертна програма, Дворец – Каменна зала
19.30 “Фолклорна магия” – Концерт,  читалище “Паисий Хилендарски 1870”
07.06. 2013 / Петък
10.30-12.30 Работни ателиета – график по групи
14.00-15.45 Акустични репетиции по график
ТРЕТА ФЕСТИВАЛНА ВЕЧЕР
16.00-18.30 Концертна програма, Дворец – Каменна зала
08.06. 2013 / Събота
10.30-12.30 Кръгла маса – конферентна зала, х-л “Мистрал”
14. 00- 15. 30 Ателие “ Български фолклор” ,  читалище “Паисий Хилендарски 1870”
18. 00 Церемония по за криване на фестивала и гала концерт –  всеки хор представя по една песен (по свой избор)
и всички заедно изпълняват песните от хоровите работилници
09.06. 2013 / Неделя Отпътуване

Забележка :  Организаторите си запазват правото  за промени в предварителната програма
http://www.chernomorskizvutsi.com/