Канят бизнесмени на благотворителна изложба с картини на майстори

0
1154

Балчик ще бъде домакин на нова арт-проява – международен благотворителен пленер “Балчишка Светлина”, организиран от едноименната фондация. Форумът, в който ще участват 17 утвърдени художници и скулптори от България и Румъния, ще се проведе от 18 до 25 септември в к-с “Айсберг”. Изложбата от сътвореното ще бъде на 24 септември в Художествената галерия от 16,30 ч. Отправяме покана към всички, които имат отношение към изкуството, благотворителността и талантливите хора, да дойдат на експозицията. В галерията ще бъдат изложени и творбите от първото издание, които са дарени от авторите за каузата. Да се чувстват поканени и всички бизнесмени, каза изпълнителният директор на фондация “Балчишка Светлина” Сава Стаматов.
Произведенията, които иначе струват четирицифрени суми в евро, ще се предлагат на символични цени, а парите ще бъдат насочени за подпомагане на даровити деца и за финансиране на следващото издание. В тази връзка от 19 септември в рамките на пленера започва и лятна академия с участието на изявени таланти – възпитаници на училищата и университетите по изкуствата от двете страни – България и Румъния.
Искаме събитието да стане традиционно за Балчик, защото тук има особена светлина за художниците и атмосферата е най-близо до техните емоционални усещания, сподели Стаматов. Кранево е било първото седалище на творците, но те са рисували в района на Белия град. Румънците имат особено отношение към този град и затова рисуваха тук. Събирайки на едно място художници, те започват да обменят практики и да се учат едни други на малките чалъми в занаята, добави изпълнителният директор. Негов съратник от румънска страна е Павел Флото издание, които са дарени от авторите за каузата.
Отношението на държавата към финансовото подпомагане на даровити деца е минало на по-заден фронт. Повечето хора даряват на бездомни, а по-малко – на прохождащите дарования. Затова организираме академията, за да подадем ръка на тези млади творци, които след време ще защитят името на България със своите произведения, каза още изпълнителният директор на “Балчишка светлина” С. Стаматов.

НАЧАЛОТО

“Някой може и да съществува без изкуство, но никой не може да е жив без него.” Оскар Уайлд

 Преди време група познайници от двете страни на българорумънската граница започнаха да си устройват все по-често срещи – спонтанно, просто ей така, да се видят, да разменят някоя и друга дума, да се похвалят или да се оплачат…
Но … постепенно започна да се долавя усещането, че като че ли на тези срещи нещо липсваше … чувстваше се някаква необходимост от добавка, която да привнесе допълнително очарование, допълнителен аромат на вече превръщащото се в шаблон еднообразие. Витаеше нуждата някой да предложи идея, която да ангажира допълнително сетивата и разума, да провокира към някакво сериозно участие в акт, който да се почувства като значим.
Така, неусетно – Павел Флореску от Констанца и Сава Стаматов от Варна решиха да запретнат ръкави и да организират един Пленер с благотворителна цел, в който да вземат участие художници, скулптори от двете страни. Идеята прегърна и техният приятел художникът Павел Митков.
Пренерът се случи в началото на септември в Кранево, намиращо се на десетина километра от Балчик – едно място, изпълнено с много зеленина и лятно очарование. Начинанието, което бе подкрепено и от доц.д-р Григорий Вазов, спонтанно получи своето име “Балчишка Светлина”.
Организаторите и техни приятели поеха всички разходи по пленера, покривайки цялостното пребиваване на участниците от България и Румъния. В продължение на една седмица творци от България и Румъния разменяха идеи и опит, потопени в лятната атмосфера на Балчик и района около него. Няма съмнение, че в дружеската обстановка всеки от участниците успя да долови неизменното в подобни случаи усещане за причастност към някаква световна верига, която трайно свързва един с друг хората с добронамерени отношения.
Завладени от благородната кауза на организаторите – подпомагане на талантливи деца с изявени наклонности към изобразителните изкуства – една група невероятни по своя мащаб творци дари част от своята обич, оптимизъм, благородни помисли и светлина, които всеки от тях имаше в излишък в сърцето си.
Дарените от участниците в Пленера творби ще бъдат изложени по време на следващи конференции или семинари, когато в рамките на благотворителни търгове ще се направи опит да се съберат средства за учредяване на специален фонд, от който да се предоставят стипендии за талантливи деца, както и да се осигури частично финансиране на следващото издание. Това включва провеждане на летни арт-академии за даровити деца, на които лектори ще бъдат изявени наши творци и артисти. Допълнително, през есента в района на Балчик, ще работят и творци от другите сфери на изкуството от България, Румъния, Турция, Русия, Украйна- в бъдеще тази идея ще прерасне в поредица от творчески работни срещи на творци и ценители от страните от Черноморския регион.
От румънска страна участваха известните художници: проф. Георге Карутиу, преподавател по изящни и декоративни изкуства в Университета “Овидиус” в Констанца, заедно със своята съпруга Даниела Туркану – също художник, както и Мариян Кондруз и Георге Урдеа – талантливи художници, и двамата с множество участия с изложби в престижни галерии в Румъния и много страни от Европа, Америка и Азия.
От българска страна взеха участие изявените наши творци: Петър Мичев – Педро, Павел Митков, Красимир Савов, Димитър Гоцак, Иван Иванов – Йоаний – всеки от тях виртуоз в своята област, а всички като цяло представящи с изключителен успех България и българското изкуство по света.
Със своя младежки ентусиазъм и непринуденост Павел Митков внесе особени колоритни нотки и щрихи в общата атмосфера на Пленера. Мнозина други художници, скулптори, майстори на дърворезбата и фотографи, изявиха желание да участват в благотворителната инициатива на организаторите, дарявайки свои творби. Това бяха: проф. Евгений Кузманов – преподавател по скулптура в Югозападния университет “Неофит Рилски” в Благоевград, Андрей Янев, Иван Токаджиев, Николай Бузов, Уста Дарин Божков, Гаро Кешишян и Валентин Василев.
По организирането на първото издание на Пленера “Балчишка Светлина” сърцато и всеотдайно работиха: Павел Флореску, Сава Стаматов, Камен Чолов, Иво Генов, Йордан Цанев, Спартак Маринов, Димитрин Вичев и доц.д-р Григорий Вазов.

Началото вече е сложено! Нека започнем да работим за следващата стъпка!

Встъпителни думи в каталога на пленера “Балчишка Светлина 2010”

Източник вестник „Балчик“