И концерт, и кино

0
691

Концерт на Духовия оркестър на Военоморските сили ще се състои днес –  7 август от 18.30 часа под диригентската палка на капитан III ранг Мирослав Трифонов – възпитаник на военно-диригентския факултет на Московската държавна консерватория.
В репертоара на Представителния духов оркестър на Военноморските сили се включват творби от Росини, Вебер, Верди, Сметана, Дворжак, Моцарт, Вагнер, Щраус, Римски-Корсаков, Чайковски, много оркестрови разработки от съвременни автори на поп, рок и филмова музика.

По-късно, от 21.00 часа, лятната вечер ще бъде допълнена с безплатната прожекцията на българския филм „Лора от сутрин до вечер“. Инициативата е част от  проекта „Лятно кино с БНТ 1“.
Балчик е един от 21-те града по маршрута на пътуващото кино, определен за прожектиране на открито на нови български филми.

И двете прояви ще се състоят на открита сцена „Мистрал“ на морската алея.

Любопитно…
Представителният духов оркестър на ВМС се създава през 1884 година, като преди това командирът на Дунавската флотилия и Морската част капитан-лейтенант Зинови Рожественски подава рапорт до военния министър с искане да му бъде разрешено откриването на „музикантски хор”. Преди да получи официалното разрешение той изпраща 1000 златни лева като предплата на фабриката „В. Ф. Червени и синове” за закупуването на необходимите инструменти.
Представителният духов оркестър на ВМС разполагат с музикални инструменти, които може би са връстници на самото формиране на оркестъра. Два броя тимпани, абсолютно оригинални, на които през изминалите години са сменяни само кожите. Всичко останало е такова, каквото е било произведено в прочутата на времето фабрика „В. Ф. Червени и синове” от Храдец Кралове, Чехия. Това говори и за качеството на инструментите, и за грижливото им съхранение през този дълъг период. Нещо повече, освен за нуждите на Представителния духов оркестър на ВМС, единият от тимпаните известно време е бил предоставен на Националното училище по изкуствата „Добри Христов” във Варна.