Фестивалът „Виа Понтика“ събира отново младите в изкуството през септември

0
828

via ponticaЗа шести пореден път прелетните птици в изкуството ще спрат своя полет в град Балчик от 3 до 13 септември. На поредното издание на фестивала „Виа Понтика“ зрителят ще има възможността да стане част от творческата  атмосфера, в която ще се потопи градът. С всяка една изминала година екипът на фестивала развива и разработва форума в посока на неговата интернационалност и  интерерактивност.
Художници,  музиканти, театрали, фотографи,  кинодейци, ще представят своите професионални търсения, които ще  осеят  целия град с изложби представления, концерти и прожекции. В тазгодишното издание акцентът е върху кукленото изкуство. В международната селекция е включен специално поканения спектакъл на Академичния Театър от Ростов на Дон „Вишнева градина” от А.П.Чехов, както и отличеният с „Аскеер 2013” за Дебют моноспектакъл на младия актьор Димитър Живков. За първи път част от програмата в тазгодишното издание ще се проведе и в КК „Албена“.

Tази година във фестивалната програма са включени по четири изложби на студентите от Национална Художествена Академия и на студентите от Национална Музикална Акдемия „Панчо Владигеров”, пет спектакъла на студентите от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, като два от тях са премиерни заглавия за Фестивала – „Сън в лятна нощ” от Уилям Шекспир и „Рейс” от Станислав Стратиев. Наред с трите национални академии, Сдружението с нестопанска цел „COMMONSTEP” също представя свои проекти – фотографска изложба, документални филми, музикално изпълнение, както и изложба на децата, настанени в центровете за бежанци в България, които акцентират върху продължаващите вече повече от две години събития в Сирия. Пловдивският Фолклорен ансамбъл „Тракия” също се присъединява към програмата на Фестивала и ще изнесе два фолклорни концерта, чиято програма е наситена с музикални и танцови номера от различните фолклорни области в България.

ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА

Страница на фестивала

vishneva gradina