ЦИК най-сетне започва с клиповете за разяснителната кампания

0
675

Десетина дни преди да изтекат и последните срокове, в които част от избирателите все още имат възможност да направят постъпки, за да облекчат гласуването си или изобщо да го направят възможно, ЦИК пусна клиповете за разясняване на правата на избирателите. От ЦИК казаха за „Дневник“, че от края на миналата седмица но БНТ и БНР се въртят разяснителните клипчета за това как човек може да се допише или да поправи грешки в избирателните списъци, както и за гласуването на хората с увреждания.

От средата на следващата седмица се очаква да започне и разясняването, че на тези избори хората ще могат да отбелязват избора си само със знак „Х“ в полето за гласуване в бюлетината.

И макар от ЦИК да заявиха, че клиповете са само част от т.нар. разяснителна кампания, а за популяризиране на изборните правила комисията прави също пресконференции и публикува решенията на интернет сайта си, читатели на „Дневник“ се оплакват, че имат неясноти по редица въпроси.

Сериозно притеснение имат хората, сменили адресите си в последните месеци. Така те се оказват в два различни списъка – за местните избори и за гласуването за държавен глава, тъй като за общинска власт имат право да гласуват само хората, живели в съответната община през последните 4 месеца, а за президентския вот няма подобно ограничение. В този случай гласоподавателите трябва до 8 октомври да се обърнат към предишната си община – по адреса, на който имат право да гласуват за кмет и общински съветници и да поискат на същото място да упражнят също правото си да изберат държавен глава.

Същият е и срокът, в който хората, които имат настоящ адрес в дадена община от повече от 4 месеца и имат право да гласуват за кмет там, но са включени в списъците по постоянния си адрес, трябва да заявят, че ще гласуват на мястото, където по настоящем живеят. Не би следвало да имат проблеми избирателите, които са си сменили личните документи и адресите си в последните месеци преди вота – те би трябвало да бъдат допуснати да гласуват в секциите по стария си адрес, независимо, че в новите им лични документи е посочена различна регистрация.

До 15 октомври пък е срокът, в който хора, изпуснати или извадени от избирателните списъци, трябва да обявят грешката пред общината и да предприемат стъпки, за да бъде отстранена тя.

За други избиратели обаче вече е късно. Изборният кодекс позволява на граждани на Европейския съюз да гласуват в България, ако отговарят на условията, валидни за българите – т. нар. уседналост. Те обаче трябваше да заявят това си желание до 12 септември. Направиха го едва 248 граждани на ЕС, петима чужденци пък решиха и да се кандидатират за общински съветници във Велико Търново, Балчик, Чипровци, Бяла и Пазарджик.

Опитах се да разбера какво трябва да направя, за да гласувам, търсих в Google, гледах и на сайта на избирателната комисия – така и не ми стана ясно какво и къде трябва да заявя, разказва изненадания от българските реалности германец Гидо. Той живее в София от години, има адрес в столицата, владее български доста добре. Дори не иска разясненията да са на чужд език и казва, че който иска да гласува в България все пак трябва да владее езика. И въпреки, че самият той търси обясненията на български, така и не ги е намерил. И сега – близо 20 дни след изтичането на сроковете, продължава да търси къде да обяви, че иска да подаде бюлетина в София.

Действително тази кампания я изпуснахме, казаха за „Дневник“ от ЦИК.