Българка, живееща в Италия дари колекция от кактуси на Ботаническата градина в Балчик

0
1362

Жест на признание за работата на ботаниците от УБГ – Балчик дойде от Италия: г-жа Елка Христова, българка, живееща от дълги години в Италия, дари на градината цялата си лична колекция от кактуси и сукуленти,съобщават от Ботаническата градина в Белия град.

Дарението беше направено чрез пратка от Пиза с придружаващо писмо от г-жа Христова. Дарителката подчертава, че тези растения са и много скъпи и не желае да ги продава, макар, че те имат определено висока търговска стойност, а да ги предаде на хора, за които е сигурна, че ще се грижат добре за тях. След като е видяла градината и новата експозиция от кактуси и сукуленти, г-жа Христова е уверена, че “децата й” ( както тя самата се изразява ) са в добри и грижовни ръце. Тя определено има база за сравнение, т.к. като колекционер е посещавала ботаническите градини в Италия и други страни и смята, че състоянието на нашите растения е изключително добро.

Растенията са над 250 и след необходимия карантинен период ще обогатят постоянната експозиция. Т.к. за точното определяне на видовете е необходимо да се види и цвета на растенията , за сега е определена само родовата принадлежност на екземплярите – колекцията е от 48 рода, като Галин Радков, който е специалист за тази група, смята, че част от екземплярите ще са нови видове за градината.

Заради топлото време ботаниците отложиха с една седмица прибирането в оранжериите на експозициите от топлолюбиви кактуси, сукуленти и палми. Така посетителите ще могат да видят аранжирани на открито тези колекции до края на тази седмица, а не както обикновено до 15 октомври.

Приключено е и засаждането на най – големите цветни партери в градината, с които се представят колекциите от пролетни едногодишни растения – виоли, незабравки, лалета и други пролетни цъфтящи растения. Надяваме се през пролетта посетителите да видят много нови и интересни сортове, които са експонирани от нашите специалисти по атрактивен начин с една по – различна концепция от досегашните. Разбира се интензивната работа продължава – почистване на терени с многогодишна растителност, реконструкции на растителността в отделни участъци, засаждане на по – малки участъци в различни кътчета от градината, подхранване на многогодишните растения и още много други дейности, включително и подготовка на разсади за следващото лято.

По информация на dobrich.info