Балчишката болница привлича специалисти със супермодерна апаратура

0
1016

Ivo_voychev(620x465)Приключи мащабният проект за обновяване на МБАЛ Балчик на стойност 3млн.570 хил. лв. Със средствата бе закупено и внедрено в диагностичния и лечебен процес ново, високотехнологично оборудване, извършени са и ремонти и преустройство на помещения.

Проектът е осъществен за две години с помощта на Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. Огромни са ползите за здравното заведение и за жителите на общината като цяло, както и за туристите и гостите на Балчик, подчерта директорът на балчишката болница д-р Иво Войчев. По думите му новата апаратура е предпоставка за привличане на специалисти и през последните 3 месеца там са започнали работа двама нови лекари, като имало запитвания и за още работни места. Проф.Енчо Калчев заяви, че този проект е най-голямото събитие в лечебницата, след нейното основаване през 1974 година и че доставената апаратура е авангардна и на европейско ниво.

Общата цел на проекта е да се подобри и модернизира здравната инфраструктура на МБАЛ Балчик.

По проекта са изпълнени строително-монтажни работи в помещения на болницата, в които е монтирана закупената апаратура. Те включват подови настилки, мазилки на стените, енергоефективни дейности и др.

Първият апарат, осигурен по проекта, е газов стерилизатор. Доставената диагностична апаратура за рентгеновото отделение е дигитален графично скопичен рентгенов апарат, мамограф, ехограф и скенер, който е единствен като възможности в Добричка област.

В клиничната лаборатория са монтирани лабораторна центрофуга, биохимичен анализатор, йон селективен анализатор.

За хирургическо отделение са доставени комплект за лапароскопска хирургия, аргонплазма коагулатор, електрокоагулатор, халогенни операционни лампи, комплект хирургични инструменти, наркозен и дихателен апарат.

Новото оборудване в акушеро-гинекологичното отделение е комплект хирургични инструменти, халогенни операционни лампи, наркозен и дихателен апарат, ехограф, видеоколпоскоп. Доставени са и два модерни кувьоза, единият от които е транспортен, снабден с батерии за два часа. С него недоносени деца се превозват до други здравни заведения, най-често до добричката болница.

В детско, вътрешно и неврологично отделение за извършени ремонтни работи  в стаите за интензивно лечение, болнични стаи, изолатор, манипулационна, санитарен възел, баня, коридори.

Във всички отделения са доставени пациентни монитори, дефибрилатори и нови, 12-канални електрокардиографи.

С извършеното модернизиране болницата има възможност да повиши нивото на компетентност на две отделение – хирургичното и клиничната лаборатория. Нивата са въведени като медицински стандарти от Министерството на здравеопазването преди три години. В момента в МБАЛ Балчик всички структури са от първо ниво на компетентност, областните болници имат второ, а университетските – трето.

Д-р Войчев съобщи още, че приключва проект на стойност 370 хил.лв. за изграждане на болнична информационна система. 25% от сумата е осигурена от община Балчик.

Информация на DarikNews