Home Blog

8-мо издание на Арт форум „БезГраници“

0

От 18 до 24 септември в Двореца – Балчик ще се проведе VIII-то издание на международния арт форум „БезГраници“.

Събитието е продукция на Стопанска Камара-Варна с партньорството на Двореца – Балчик и арт мрежа Скендерман. По време на „БезГраници“ – 2017 се очакват 80 участника от 24 държави и четири континента.

Музикалният етно/уърлд мюзик фестивал в рамките на форума ще се проведе на 23ти и 24ти септември с вход свободен на откритата сцена на плажа пред дворцовия комплекс в Балчик.  Достъпът до сцената е от крайбрежната алея на гр. Балчик. При лошо време концертите ще се случат в „Каменна Зала“ в дворцовия комплекс.

В рамките на „БезГраници“ ще се cъстои за седми път и арт пленер от 18-24 септември. Очакват се художници, скулптори и фотографи от България, Румъния, Белгия, Русия, Германия, Турция, Чили, Швейцария и Испания.

От самото си създаване, най-важното събитие в рамките на форума е конференцията за културна политика и арт мениджмънт. Тя ще се проведе от 22 до 24 септември. Освен артистите гости на форума, се очакват директори на престижни фестивали, експерти по културна политика, арт менажери и журналисти от цял свят.  Традиционно темите на конференцията се предлагат и избират от участниците чрез електронен вот. Демократичния избор гарантира максимален общ интерес на всички участници. Между темите са „Сътрудничество и обмен между музикални фестивали“, „Как можем по-ефективно да предложим нашата музикална група на промоутъри и организатори“ и „Как музиката може да излекува разделението и неразбирането между хората от различни култури и иновативни методи за постигане на по-добри резултати“. Ще бъде направена и презентация за етно музикалната сцена на Русия: фестивали, издателски къщи, радио програми, групи, журналисти и награди.

Арт форумът „БезГраници“ е един от водещите български Етно/уърлдмюзик събития. Създаден е като бутиков фестивал, поддържащ високо професионално и художествено ниво. Форумът е носител на европейската ценностна система и насърчава взаимното опознаване на различните култури, мирното и приятелско съвместно съществуване и обмен. Форумът се стреми освен към реализация на културно събитие от световен мащаб (като изпълнява роля на катализатор за културни сътрудничества), да бъде и инкубатор за развитието на арт индустрията и културния туризъм в България.

Арт програма „БезГраници“ 2017:

(Организаторите си запазват правото за промяна в програмата)

Концерти „Открита сцена“ – „Двореца“ – Балчик

23ти септември (събота): Начало 19:00ч

Етно Фри Дуо – (Сибир-Русия)

Дуо Сандал – (Сибир-Русия)

Миелочин  – (Навара-Испания)

Химерланд – (Международна)

 

24ти септември (неделя):  Начало 19:00ч

Латиф Болат – (Турция/САЩ)

Мамаду Диабате трио – (Буркина Фасо)

Плантек – (Бретан-Франция)

 

Изложба-пленер „БезГраници“

23ти септември (събота) –  „Каменна зала“ – „Двореца“ – Балчик. Начало 17:30ч

Участници:

Роси Оелкерс (Чили, Швейцария), Марлийн Девулф (Белгия), Марина Варенцова-Русева (Русия), Иняки Вилануева Ортега (Навара-Испания), Сандра Беркер (Турция/Испания), Николай Русев (България), Кристина Янева (България), Луиза Кала (Румъния), Божидар Тонев (България), Симон Волф (Германия), Румяна Тенева (Навара-Испания/България), Ясен Казанджиев (Навара-Испания/България) и Матияс Шуман (Германия)

 

IV-то издание на международния музикален фестивал „Music Campus Balchik“

0

От 01 до 10 септември 2017 г. в Културен център „Двореца“ – Балчик, ще се проведе четвъртото издание на международния музикален  фестивал  „Music Campus Balchik“ – майсторски класове и концерти.

Този проект се провежда под патронажа на сдружение „Култура край границата“, както и с подкрепата на Държавен Културен Институт „Културен център „Двореца“  и цели да даде възможност на млади български творци – музиканти, за срещи и изяви.

По време на тазгодишния формат,  майсторските класове ще се водят от някои световно признати имена в областта на музиката, които вече са участвали в Music Campus като Александру  Гавриловичи, Берн /цигулка/ – арт директор на фестивала, Йоне Калионаите, Заарбрюкен /виола/, Михаел Волф, Лозана /камерна музика/, Стефан Хаджиев, Лондон /виолончело/. Нови имена са Сакура Киндинис, Берн /флейта/ и Аурелиан Бакан от Клуж-Напока, който за пръв път в историята на музикалния формат ще проведе майсторски клас по кларинет.

Входът за всяка една от концертните вечери е свободен.

Съпътстващо мероприятие на тазгодишния формат е изложбата  „Знаци на звука“ на Стела Василева, която ще бъде изложена в Каменна зала от 1 до 9 септември.

 

Аз съм Българка! – изложбата, проектът, филмът в „Двореца” Балчик

0

Заповядайте на 31 август, петък, от 18.00  часа на откриването на представителната изложба на Национален проект „Аз съм Българка!”. Мястото е Галерия „Тихото гнездо” в центъра на Архитектурно – парков комплекс „Двореца”, град Балчик.

На откриването ще се състои и премиерата на клипа, който Радослав Първанов създава специално за хронологията на снимките. С него ще ви пренесе на място в деня и часа на снимките. 20 българки и 2 деца, 28 сюжета, 37 места. Разказът ще бъде пълен, защото заедно с фотосите, филмът и авторът ще се постараят да ви пренесат в една наистина възрожденска обстановка. Изненадите не свършват дотук, но най-интересното ще можете да видите и изживеете на живо, като дойдете на откриването.

С първия по рода си проект в България Радослав Първанов обещава да се почувствате истински и горди българи и да се докоснете до историята и традициите ни, до красотата на българката и пленяващите цветове и детайли на автентичното българско народно облекло.

Изложбата ще може да видите в Галерия „Тихото гнездо”, а по-късно през годината и на още места в страната. Желанието на автора и продуцент на идеята Радослав Първанов е да покаже снимките във всеки град, участвал при заснемането на проекта.

Очакванията на създателя на „Аз съм Българка!” е да дойдете и да се убедите в нашите чисти и истински намерения, да видите група млади хора, които обичат родината си и се стараят да запазят и покажат българската традиция на бъдните поколения. По един различен начин ще видите една различна България, такава, каквато можете да откриете по всяко време, но и непозната, защото фотографът се е постарал да заключи непознатото и любопитно в своите фотографии.

До момента проекта бе представен в град София. Първата премиера бе на 13 май в изискания български ресторант „МоМа” в центъра на столицата, а през месец юли представителната експозиция бе подредена в сградата на Народното събрание на Република България. Повода за гостуването в българския парламент е 140 години от Освобождението на Габрово и 140 години от Шипченската епопея.

На 22 септември предстои още едно откриване, този път в град Копривщица.

 

Татяна Лолова представя автобиографията на Никола Анастасов

0

Татяна Лолова идва в Двореца Балчик специално за да представи автобиографията на Никола Анастасов.

Любимката на няколко поколения актриса прие поканата на КЦ „Двореца“ и на 26 август, събота, от 18:00 ч в Каменна зала, заедно с авторката на книгата за Никола Анастасов, Ирина Канушева, ще разкажат спомените си за големия ни комедиен актьор.

 

Тази вечер – Оперетна гала в „Двореца“

0

Днес, 12 август, от 21:00 ч, на  Открита сцена „Двореца“  състава на Държавна опера Варна отново ще зарадва ценителите на музикалното изкуство с компилация  от арии и дуети от Франц Лехар и Имре Калман, Унгарски танци № 1, 5 и 6 от Йоханес Брамс, Пицикато Полка от Йохан Щраус.

Гласовете на солистите Мария Павлова, Галина Великова, Марина Иванова, Вяра Железова, Валерий Георгиев ще се извисят под звездното небе в съботната вечер.

На 4 август „Тримата мускетари“ излязоха на открита сецна „Двореца“, веднага след премиерното им за България представяне във Варна. За ролята на Д’Артанян бе ангажиран известният театрален и филмов актьор Ованес Торосян.

Брилянтната игра на състава на Държавна опера Варна предизвика възторг сред многобройната публика, дошла да зарадва духовните си сетива в края на работната седмица.

Съвместният проект на Държавна опера Варна и Културен Център „Двореца“ – Балчик за театрално-оперни представления на открито, започва през 2016г, когато се реализират две представления – „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха“ и „Дон Кихот“. Само година по-късно, в рамките на два месеца, публиката в Балчик  се наслади на четири постановки. ДКИ КЦ „Двореца“, предвид засиления интерес, не само от местни жители, но и от чуждестранните посетители на белокаменния град, предвижда да разшири този проект през следващата година, с което ще обогати разнообразния си културен календар.

 

Френската група „Плантек“ с нов албум по време на 8то издание на международния арт форум „БезГраници“

0
“Плантек“: “Бретон е уникална земя със собствен език, собствена музика и собствени танци“
Френската група „Плантек“ от Бретон –  привличащи и танцувални, безумни, диви и мощни.
Пионери на новата вълна на бретонската музика през последните десет години, „Плантек“ ни повеждат със своята иконична визия на фестивалната сцена, като в същото време непрекъснато се развиват движейки се напред към техния музикален хоризонт. След последното си двегодишно турне, триото се завръща в студио и записва своя нов албум, където се пресичат акустичен и електронен звук, създаващ свят без граници…
Неизбежно преживяванията по време на многобройните турнета в Европа и по света през последните години доведоха до много срещи с други артисти и така се роди идеята за сътрудничество с някои от тях. Новият албум, озаглавен „Контакт“, съдържа 13 песни и е символ на Бретон без граници. Ще бъде представен от групата на живо за първи път в България на 24ти септември в „Двореца“ – Балчик по време на 8то издание на международния арт форум „БезГраници“.

Интервю с Планек. От името на групата отговаря Яник Плантек.  Автор: Румяна Тенева.
1. Какво беше усещането когато се качихте на сцената за първи път?
Ние станахме музиканти, когато бяхме тийнейджъри, но професионалната ни кариера реално започна през 2000 г. като дует (китара и бомбарда). Имахме лудото усещане, че в публиката всички танцуват заедно. Направихме няколкомесечно турне като дует с името „Братя Плантек“ и тогава срещнахме други музиканти, но запазихме „Плантек“ като име на групата. Няколкократно сме променяли тотално състава за 10 години, били сме от двама до седем музиканта и издадохме 6 албума. Тогава Джибрил се включи в групата като „машинист“ и с него направихме още 3 албума. Последният се казва „Контакт“, записахме го в Бретон във Франция и го смесихме в Полша.
2. Какво мислите за липсата на граници в изкуството и между хората на изкуството?
Това е, което ние търсим в изкуството.  Ние настина харесваме всякакви художествени проекти без граници. В началото на историята на „Плантек“,  работихме с две момичета, които танцуваха и жонглираха на сцената. Беше фантастично! По същия начин имаме сътрудничество с един художник – Винсент Фонф и той твори заедно с нас на сцената. Неговото рисуване е ритмично, живо и се получава нещо много хубаво и откачено.
3. Този септември ще бъде Вашето второ посещение в България на форума „БезГраници“, какви резултати имахте след последния форум – преди 4 години и какво очаквате от сегашното издание през септември 2017?
На последния фестивал „БезГраници“, ние срещнахме много хора (музиканти, артисти, художници, журналисти, менажери, музикални агенти…) включително двама шефове на музикални агенции: Патрик де Лоекер и Ян Смит, с когото вече работим четири години. Имаме усещането , че форума е средище на хора с открито съзнание и не само
от гледна точка на изкуствата, но и от човешка гледна точка. Следващият месец ще имаме удоволствието да представим нашия нов албум, както и нашето шоу с видео прожекция на живо. Очакваме да направим повече контракти с хора от различни страни, от различни музикални и  артистични вселени.
4. Как можете да опишете музикалния си стил на кратко?
Нашата музика е смес между бретонски народни танцови ритми , наши собствени композиции и електронна музика. На сцената бих казал, че имаме някакъв вид рок енергия.
5. Има ли връзка между вашата музика и Вашата родна земя?
Разбира се, че има връзка. Бретон е уникална земя със собствен език, собствена музика и собствени танци. С  всеки  ден  повече  млади  хора в Бретон започват да учат бретонски език, има и много групи които вдъхват живот  на бретонската музика. Наистина е много важно за „Плантек“ създаването на мост между миналото и бъдещето, ето това се опитваме да правим всеки ден.
6. Какви са Вашите бъдещи артистични планове?
Работим върху нашия девети албум, нови композиции  и сътрудничество с различни артисти от различни области.
7. Моля напишете нещо за феновете на Вашата група в България:
Nous sommes très heureux de revenir en Bulgarie car nous en gardons un excellent souvenir et nous avons hâte de vous présenter notre dernier disque.
Ние сме настина доволни да се върнем отново в България, защото запазихме прекрасни спомени и също така сме щастливи да представим пред вас нашия нов албум.
8. Благодаря Ви много.
Merci beaucoup et rendez-vous en septembre.
Интервюто е реализирано със специалното съдействие на арт мрежа „Скендерман“ във връзка с осмото издание на Международния арт форум „БезГраници“. Фестивалът е продукция на „Стопанска камара“ – Варна,
„Двореца“ – Балчик и арт мрежа Скендерман.

Костика и Убавка с изложба в Двореца

0

Държавен Културен Институт Културен Център „Двореца“
представя:
Изложба скулптура и живопис
на
Константин Симеонов – Костика и Убавка Тончев

 Посетители и гости на Архитектурно-парков комплекс „Двореца“, както и жителите на гр. Балчик ще имат възможността да видят както скулптури, така и живописни платна.
Константин Симеонов и неговата съпруга Убавка завършват Художествена академия „Н. Пвлович”- София като възпитаници на Д. Даскалов от класа по скулптура. В момента живеят и творят в Долни Дъбник.
Известни са със съвместните си изложби и работата си в областта на монументалната скулптура, малката пластика в камък и бронз.
Изложбата ще остане отворена за посещения до 5 август.

Георги Петров от Тримата Български Тенори УНИКАЛНИТЕ ГЛАСОВЕ ще пее в Двореца

0

Двореца Балчик има удоволствието да посрещне отново на своя сцена Георги Петров от Тримата Български Тенори УНИКАЛНИТЕ ГЛАСОВЕ /The Unique Voices /.

На 23 юли 2017г. (неделя) в 20:00 часа ще имате възможност да чуете вълнуващия уникален мощен глас на тенора Георги Петров от Тримата Български Тенори УНИКАЛНИТЕ ГЛАСОВЕ с прекрасни изпълнения на евъргрийни, класически арии, канцонети, руски и български шедьоври, изпълнения за мечти и любов, светлина от чувства, топлина от нежност. Не пропускайте да изживеете една незабравима вечер с изпълненията на тенора Георги Петров.

Евгени Недев представя „Размисли“ в галерия „Тихото гнездо“

0

Над 35 живописни творби на Евгени Недев, обединени под името „РАЗМИСЛИ“ показва  галерия „Тихото гнездо“ на ДКИ КЦ „Двореца“-Балчик от 4 до 14 юли.

Младият габровски художник твори в областта на класическия пейзаж. От скоро е член на Съюза на българските художници и председател на габровската група. Директор е на художествената галерия „Христо Цокев“ в Габрово. Според проф. Иван Кънчев, творчеството на младия художник е различно от това, което рисуват неговите връстници. „Нищо излишно и модерно, нищо неразбрано и нищо завоалирано няма на пръв поглед в платната на Евгени Недев. Всъщност точно това е най-голямото му достойнство. Той има сетива за пейзажа, чувства красотата – не си я измисля. Пол Сезан има теза – че добрият живописец се познава по това как умее да работи със зеления цвят – казва професор Кънчев – Евгени умее да го прави, както и да изобразява много добре задните планове – там, където хоризонтът се среща с небето.“

Рисувани през последната една година – творбите са реалистични и оставят спомен за озарен от слънцето хоризонт. Своеобразна кулминация е срещата на зрителя с творбата „Свобода“ спечелила на твореца възможността да специализира два месеца в Сите дез Арт, Париж Франция. Зад всеки един от пейзажите в експозицията се крие конкретна емоция провокирана от красива българска местност. Тази интимност с душевността на автора е допълнена от серия натюрморти, изпълнени в пастелни тонове, засилен контраст и индивидуален подход към повърхността. Впечатлението за една лично изградена цветност се подсилва от цялостното въздействие на платната.

Показват пътуващата изложба на Публий Овидий Назон в Двореца Балчик

0

Музеят по изкуствата в Констанца в партньорство с Румънския културен институт организират  пътуваща изложба „Публий Овидий Назон (43 г. – 17 г.) – пътят към изгнание“.

Откриването  на пътуващата изложба „Публий Овидий Назон (43 г. – 17 г.) – пътят към изгнание“  ще е  във вторник, 11 юли 2017 г., от 19:00 ч в Каменна зала на ДКИ КЦ „Двореца“.

Събитието отбелязва 2000 години от смъртта на  древноримския поет Публий Овидий Назон. Роден е в Сулмона, Италия, и е починал в Томис, Констанца, днес в Румъния, след изгнание, продължило осем години, по времето на император Август.

Изложбата събира 60 графични произведения на изкуството, вдъхновени от текста на великия латински поет. Те са сътворени от художниците: Лино Алвиани, Артуро Файела и Йоселин Джовани от Италия; Алекс Димитриадис, Ксенис Сачинис и Кости Спанопулос от Гърция; Петър Лазаров, Явора Петрова и Божидар Тонев от България и Лорета Балута, Мариета Бесу, Аурел Булаку, Зузу Картатенасе, Мирча Думитреску, Сузана Фонтанариу, Емилия Кис, Анна – Мария Орбан, Лилия Рус Първан, Матей Сербан Санду, Атина Елена Симиунеску и Флорин Стоичиу от Румъния.

Изложбата пътува до осем града в четири страни, като възстановява  пътя на изгнанието на  Овидий от Рим до Томис.  Първо творбите са били показани в Сулмона – мястото, където се е родил поетът Овидий, между 15 май и 20 май 2017 г. След това графиките са посетили Рим между 22 май и 4 юни, Бриндизи между 21 юни и 25 юни, Коринт между 27 юни и 3 юли , а от 5 до 9 юли  са в Несебър. От 11 до 30 юли изложбата ще бъде подредена в Каменна зала на ДКИ КЦ „Двореца“. След това отпътува за Мангалия, а от там – за Констанца.