6 декември – НИКУЛДЕН

0
601

6 декември – Никулден

8.00 ч. НИКУЛДЕН – Празнична литургия, Храм „Св.Николай Чудотворец”
12.00 ч. НИКУЛДЕН С РИБАРИТЕ ОТ БАЛЧИК – Рибарско пристанище

 

Празникът е посветен на Св. Никола – покровител на моретата, на моряците и рибарите. За свой патрон го почитат също и банкерите и търговците.
Задължително за обредността на този ден е приготвянето на риба. При почистването на рибата жените внимават люспите да не падат на пода, защото се вярва, че ако някой стъпи върху тях, той се разболява и умира. Костите се изгарят, закопават се в земята или се хвърлят в реката. Теменната костица пришиват в шапките на децата за предпазване от болести и уроки. Обикновено рибата, която се приготвя е шаран, защото според поверието той е „слуга на св.Никола“. Легендата гласи, че веднъж, когато св. Никола излязъл с лодка в морето, се извила буря и пробила лодката. Св. Никола хванал един шаран и с него запушил пукнатината. Така той и спътниците му се спасили.

Свети Никола пътувал много по море и от опасностите се спасявал благодарение на божията закрила. В едно от житията му се споменава епизод, в който той обърнал към християнството пирати, нападнали кораба, с който той пътувал.
В образа на свети Никола се преплитат чертите на добродетелния християнин и на езически бог (Посейдон). Това е причината българите да го почитат като патрон на моряците и рибарите, както и като покровител на океаните, моретата, реките и езерата. Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.

 

Рецепта за ПЪЛНЕН ШАРАН

Изчистеният шаран се намазва с лимонов сок отвътре и отвън, посолява се и се оставя да стои така около час. През това време се приготвя плънката по следния начин: в тенджера се задушава нарязания кромид лук с олио и малко вода под капак. Прибавят се нарязаните гъби, след като се позадушат, се прибавя оризът и се пържи, докато стане прозрачен (така няма да се развари). Подправя се с черен пипер – смлян и на зърна, посолява се на вкус и се долива вода (около 3-4 ч.ч.). След като ориза леко омекне, тенджерата се сваля от котлона, прибавят се орехите и магданоза и сместа се оставя леко да изстине. С нея се пълни шарана и стомаха му се зашива с конец. Слага се в подходяща тава, намазана с олио и около него се разсипва останалата плънка.
Шаранът се намазва отгоре с олио, поръсва се с едро смлени орехи, върху тях се нареждат тънки резенчета лимон, долива се малко вода и се пече в не много силна фурна.
Шаранът е готов, когато след бодване с вилица, месото не пуска кръв, и конеца с който сме го зашили, лесно се отделя.
Оставя се леко да изстине и се нарязва на порции. Сервира се с бяло вино, може и бира.