344 682 лв. е пропуснал да декларира зам.-кметът на Балчик

0
1034

Зам.-кметът на община Балчик Митко Петров е пропуснал да отбележи 344 682 лв. от земеделска дейност в своята годишна данъчна декларация, се посочва в доклад на Сметната палата. „Станало е някакво разминаване, не знам какво точно“, обяснява той. Петров допълва, че е получил писмо от Сметната палата и е нанесъл корекции в декларацията си. Освен доходите си от земеделска дейност той е забравил и за 38 000 евро от обезщетения и наем.

Значително по-голям е пропуска в обявяването на доход от близо 1,9 млн. лв. на кметицата на русенската община Иваново. Според справките Данка Матеева не е декларирала доходи на съпруга си от „непреработена растителна и животинска продукция“. „Това е оборотът на фирмата на мъжа ми, не знаех, че трябва да се декларира, земеделските производители бяха освободени от данъци“, обяснява пред „Монитор“ кметицата.
„До миналата година земеделците бяха освободени от данъци, но не и от задължението да декларират доходите си, така че нарушение има“, коментират от НАП.
Освен парите Матеева е пропуснала и три имота с обща площ 67 дка, отново собственост на съпруга й.
Кметицата на Иваново обаче не е единствената, забравила да декларира доходи от подобна дейност.
Доходи от земеделска дейност са пропуснали да обявят и председателят на общинския съвет в Гулянци Емилия Петрушева и нейният колега от Първомай Дечко Петков. Първият не е декларирал 17 500 лв., а вторият – 28 700 лв. и употребяван автомобил „Форд Ескорт“.

По информация на dnes.bg