22-годишен студент извади Богоявленския кръст в Балчик

0
856

Йордановден Балчик22-годишният Здравко Димитров от Балчик извади Богоявленския кръст от морето край Белия град.

Той е състезател по хвърляне на чук в местния клуб по лека атлетика и е многократен републикански рекордьор. В момента е студент трети курс в Националната спортна академия. Разказа, че от втори клас мечтае да стане учител по физкултура и се надява тази негова мечта да се сбъдне. Здравко вече няколко години участва в ритуала за Йордановден, но за първи път успява да извади Богоявленския кръст от морето.

Йордановден Балчик 2014.1

„Миналата година бях на една ръка разстояние и сега Бог ми помогна да стигна до него и да го хвана”, сподели пред журналисти младежът и призна, че малко преди него друг участник е имал шанса да хване кръста, но го е подминал. На себе си той пожела здраве и година без контузии, а на всички балчиклии здраве и щастие. „Усещането е превъзходно, скачам във водата и не ми е студено, чувствам се като победител на състезание”, каза още Здравко Димитров. Той сподели, че е вярващ християнин и от малък ходи на църква.

Йордановден Балчик 2014

Общо 24-ма участници скочиха за кръста тази година в Балчик. Най-възрастният между тях беше 53-годишният Ангел Димитров, а най-млади четирима 18-годишни ученици.

Смелчаците скочиха в морето при температура на водата 7°, а на въздуха 8°. Всички те споделиха, че са доволни от участието си в ритуала, защото вярват, че това ще им донесе здраве.

За трета поредна година в Богоявленския ритуал се включи и англичанинът Пол Бълок. Той е на 45 години и вече три години живее в Соколово заедно със семейството си. Споделя, че харесва много страната ни, но среща трудности с нашия език. По думите му по-добре с българския се справяла дъщеря му, която учи в българско училище. Пол Бълок разказа още, че неговата съпруга танцува български народни танци, а той самият обича да посещава. селския клуб, където играе шах и карти.

Йордановден Балчик 2014.2

Ритуалът за хвърляне на кръста на Йордановден се състоя пред Морската гара в Балчик, където се събраха стотици жители на града. Празничната служба беше водена от отец Стратия и отец Георги. Кметът Николай Ангелов поздрави всички присъстващи с празника и дари от името на Общината 200 лева за победителя и по 50 лева за всички останали участници.

Йордановден Балчик 2014.4

По информация на Дарик нюз

Снимки: Дарик нюз