120 сорта ще цъфнат за Парада на лалетата в Ботаническата градина

0
1498

За Парада на лалетата в Университетска ботаническа градина в Балчик се очаква да разцъфтят повече от 120 сорта, заедно с новите 30 напълно нови сорта.
Парадът ще бъде в пълен блясък по Великден, когато ще могат да се видят и новите сортове от световната селекция на пролетните цветя. Сред тях е лалето „Розова панделка“, което по цвят и форма се родее със символа на борбата срещу рака на гърдата, обясняват от градината.
Най-много любопитни погледи на посетителите в парка по традиция се очаква отново да съберат черните лалета. Ще могат да се видят и кичести лалета с цвят като на божур.
Според озеленителите с първото по-трайно затопляне на времето алеите ще се обагрят от различни нюанси на бялото до оранжево, червено, жълто, виолетово, туристите ще се радват и на двуцветни лалета.
В пейзажа от цветни фигури са вписани и 30 сорта теменужки, сред които има и посестрима на черното лале. Напъпили са и зюмбюлите, и минзухарите.
Обикновено по Великден в градината вече се носи ароматът на първите нискостеблени лалета, но тежката зима тази година забави цъфтежа, обясниха градинарите.
Все пак успокояват, че зимните студове не са нанесли поражения в парка. Тънката снежна покривка, температури, които паднаха до минус 17-18 градуса, силният вятър са поставили на изпитание растенията, но няма загинали.

Снимки от Парада на лалетата ‘2011 може да видите тук: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150179085489635.307947.121491044634&type=3