12-то издание на Международния фестивал за късометражно кино „В Двореца“

0
1094

12th in the palace balchik 3240 минути или 54 часа кино в рамките на седемте дни на маратон 

Старт на 12-тото издание на Международния фестивал за късометражно кино „В Двореца“ ще бъде даден тази събота, 28 юни  с представянето на журито на събитието.

Церемонията по откриване на фестивала ще се проведе  от 13.00 часа в Каменната зала на комплекс “Двореца”.

В 21.00часа  на плажа под „Двореца“ ще in the palace balchik 1започне първият концерт от програмата на Music Palace Fest, който е с вход свободен и ще представи младия американски музикант и поет Брайън Смит.

В рамките на седем фестивални дни – от 28 юни до 4 юли – всички прожекции ще бъдат със свободен вход както в традиционно познатите фестивални зони в комплекс “Двореца”, така и в зоната за външни нощни прожекции на плажа под “Двореца”.

С програмата на фестивала можете да се запознаете тук:

http://inthepalace.com/en/2014/festival_schedule

https://www.facebook.com/inthepalace

Акценти за предстоящото по време на кинофестивала:

НОСИТЕЛ НА „ЗЛАТНА ПАЛМА“ СРЕД ЖУРИТО НА „В ДВОРЕЦА“

Международно жури ще оценява състезателните програми – международна и национална – на дванадесетото издание на фестивала за късометражно кино „В Двореца“ в Балчик. В състава му са Уве Шмелтер (Германия), Маргарита Мош (Португалия), Мариан Кришан (Румъния), а също така и българите: Георги Дечев, Георги Тенев и Чавдар Пенчев.
През 2008 г. Мариан Кришан е отличен с престижната награда „Златна палма“ от кинофестивала в Кан за късометражния си филм „Мегатрон“.

За първи път в рамките на фестивала ще се проведе конкурс за най-добър късометражен филм от Черноморския регион, който ще бъде журиран от Файзал Куреши (Великобритания) и фестивални директори от Германия и Финландия – Хайнц Херманс (interfilm-Berlin) и Елина Рислаки (Helsinki Short Film Festival).

В рамките на конкурсните и панорамните програми, както и във видеобиблиотеката на Фестивала, филмите, които тази година ще бъдат представени са повече от две хиляди.

 ОФИЦИАЛНАТА СЕЛЕКЦИЯ НА 12-тия КИНОФЕСТИВАЛ “В ДВОРЕЦА”

Тази година конкурсните програми на in the palace balchik 2Международния фестивал за късометражно кино “В Двореца” в Балчик ще представят 116 филми в състезание за големите награди от форума и общо 18 панорамни програми, курирани в партньорство с водещи европейски кинофестивали. На победителя от международния конкурс за документален филм, в който се състезават 17 филми, ще бъде присъдена наградата “Дисекция на Демокрацията” – за филми с активна гражданска позиция. За първи път в рамките на фестивала ще се проведе конкурс за най-добър късометражен филм от Черноморския регион, в който ще се състезават 15 филми от Турция, Грузия, България, Украйна, Русия, Азербайджан и Румъния – Black Sea Competition.

За първи път “В Двореца” ще се състои конкурсът Black Sea Competition. Сред заглавията от тази състезателна секция са едни от най-успешните късометражни филми у нас напоследък, а именно “Чест” на режисьора Павел Веснаков и “Скок” на тандема Кристина Грозева и Петър Вълчанов. В конкурса са и руският филм “Рок” на младия Иван Шахназаров, син на руския кинорежисьор, сценарист и продуцент Карен Шахназаров, който ще бъде представен в рамките на Руския павилион в Кан, румънският “Втори глас” на Даниел Санду и грузинският “Динола”, селектиран от тазгодишното издание на престижния кинофестивал в Клермон-Феран. В тази секция ще се състезават и документални заглавия като азербайджанският “Топящ се остров”, руският “Лада” и турският “Непорочно душевно състояние”.

Още едно от заглавията от националния конкурс ще присъства на кинофестивала в Кан в секцията Short Film Corner, а именно българският “Стерео любов” на режисьора Мартин Илиев. Филмът ще се състезава в Бачик за наградата “Най-добър български игрален късометражен филм” заедно с още шест филми, сред които е и режисьорският дебют на актрисата Яна Титова и филми на режисьорите Николай Ненов, Вал Тодоров, Владимир Андонов, Радослав Шарапанов и Борис Байков.

Тазгодишното издание на фестивала щеin the palace balchik 3 излъчи за първи път общо 18 паралелни панорамни програми, включващи палитра от най-отличаваните и качествени игрални, анимационни, документални и експериментални късометражни филми от цяла Европа. Застъпени ще бъдат престижни международни и национални фестивали от страни като Италия, Унгария, Хърватия, Латвия, Германия, Финландия, Словения, Русия и Португалия.
За първи път Международният фестивал за анимационно кино“Аниматека“ в Любляна ще представи панорама на най-добрата словенска анимация, а друг акцент ще бъде поставен от Международният фестивал за късометражно кино в Берлин – interfilm, който чрез специално курирана програма ще фокусира вниманието ни върху проблемите свързани с околната среда и градските пространства.

Приблизителното времетраене на кинопрограмата на 12-тия „В Двореца“ възлиза на над 3240 минути или 54 часа кино в рамките на седемте дни на маратона. Всички прожекции от програмата му са със свободен достъп, напомнят организаторите.

Пълната селекция на 12-тия Международен филмов фестивал за късометражно кино може да откриете тук: http://www.inthepalace.com/en/2014/news

ЯН НОВИЦКИ – СПЕЦИАЛЕН ГОСТ НА 12- тия КИНОФЕСТИВАЛ „В ДВОРЕЦА”

Легендарният полски актьор Ян Новицки ще бъде специален гост на 12-то издание на Международния фестивал за късометражно кино „В Двореца”, който ще се проведе от 28 юни до 4 юли. Гостът ще пристигне в Балчик, за да получи специалната награда “8 х 6”. Тя се връчва за първи път, но обещава да стане традиция. “8 х 6” ще получават ярки личности от световното кино, които с постиженията си вдъхновяват кинотворците и любителите на кинематографията. Наградата на Ян Новицки ще бъде връчена на закриването на фестивала в Балчик.

ПЪРВИ ДЕТСКИ ФЕСТИВАЛ ЗА КЪСОМЕТРАЖНО КИНО В БАЛЧИК

За първи път, паралелно с фестивала „В Двореца“, в Балчик ще се проведе детски фестивал за късометражно кино – Ushi Film Festival. Кръстен на любимото куче на фестивала, Ushi, с международен конкурс за анимационни филми, произведени от деца между 5 и 15 години. Филмите са от България, Русия, Италия, Белгия, Сърбия, Индия и Грузия. Фестивалът има състезателен характер и ще се журира от деца. Фестивалът Ushi включва и дискусионни клубове и специализирана уъркшоп секция за най-малките жители и гости на Балчик между 28 юни и 4 юли.

В рамките на шест дни, ще бъдат излъчени повече от 40 анимационни филми и проведени 2 ателиета за анимация. Ръководители на ателиета ще бъдат аниматорите от Compote Collective и преподавателят по анимация Радост Нейкова, която е и куратор на състезателната секция на фестивала. Всички прожекции и workshop-и ще бъдат със свободен достъп.