114 филма в деветото издание на Международния кинофестивал „В Двореца“

0
953

114 филма ще бъдат представени в деветото издание на Международния фестивал за късометражно кино „В Двореца“ като 93 от тях се показват за първи път в България. Общият брой на продукциите включва: 65 игрални, 10 анимационни, 29 документални и 10 експериментални.

Най-много са българските заглавие – 29 филма.

За участие са кандидатсвали 3758 филма от 137 страни от целия свят.

В богатата програма участва и номинираният за „Оскар“ филм „Кави“ – вълнуваща история за момче, което има мечтата да играе крикет и да ходи на училище. Вместо това Кави е принуден да работи в тухларна в Индия за да изкарва прехраната си. Изправен пред решението – да оцелееш приемайки съдбата си или да се бориш за един друг живот без да си сигурен какво ще постигнеш и на каква цена. Вижте филмовия трейлър по-надолу.

Между забележителните продукции са кипърският мюзикъл „Песента на сирената“, копродукцията между Исландия и Монголия „Този, който прави дъжд“, „Когато пада нощта“ от Сингапур и др.

Авторите и продуцентите на селектираните филми ще пристигнат в Балчик, за да представят лично продукциите си и да бъдат оценени от утвърдени представители на индустрията.

Журито тази година е представено от 11 дами сред, които са Линда Олшевски – селекционер на Американската филмова академеия, Малготажа Потоцка – емблематична за полското кино актриса, Санди Сисел – кинооператор, отличен с награда за цялостен принос към кинотo.