1-12 юни: Международен фестивал „Процес-пространство“

0
1275

Фестивал „Процес – Пространство“ посреща за първи път своите гости през 1992 година и вече има своята 20 годишна история. Всяка година фестивалът се провежда в рамките на две седмици през юни в Балчик.

Целта на фестивала е да създаде творческа среда, предразполагаща към разчупване на общоприетите схващания и модели в изкуството, при доказаната свобода на израза на новите форми и търсения в областта на съвременното изкуство.
Всяка година фестивала има различно мото, което провокира но не задължава участниците да се придържат към него.
Приоритет на фестивала е също така е и обмяната на професионален опит между художници от различни поколения и държави, както и запознаването на участниците с българските култура и традиции и природни забележителности. Именно затова по време на фестивала се състоят различни събития, посещение на културни селища и резервати с археологическа и историческа стойност по крайбрежието в близост до Балчик.
Едни от водещите събития по време на фестивала са образователните програми, включващи работа със студенти и техните преподаватели от Национална Художествена Академия и от Нов Български Университет – София, както и чуждестранни групи от преподаватели и студенти, участващи също така и в различни видеопрезентации, дискусии, уъркшопи, акции, пърформънси и др.
Куратори на събитието са Димитър Грозданов и Пенка Минчева.

До момента фестивалът притежава богата колекция, от разнообразни произведения на изкуството, създадени през годините.
Програмата на фестивала е да се учреди музей, където да бъде поместена колекцията и да съхрани традицията на обмен на култура и професионален опит между художници от различни поколения и националности.

www.newmade.webs.com