Художествен пленер на Средно училище по стъкларство и дизайн от град Валашке Мезиричи

0
1236

На 10 май в Галерия „Тихото гнездо“ беше подредена изложба с част от сътвореното през десетте дни на художествения пленер на учениците от чешкия град Валашке Мезиричи.

От 1 до 10 май в Архитектурно-парков комплекс „Двореца“ 21 ученика, заедно със своите преподаватели – Директор Дана Будайова, Майстор -магистър Йозеф Дивин и Магистър Красимира Колчева от средно стъкларско училище в Моравския град Валашке Мезиричи, Чешка Република, имаха великолепната възможност да се черпят вдъхновение на територията на архитектурно-парковия комплекс и северното черноморие на България.

Основната тема на художествения пленер през тази пролет беше „ДВОРЕЦА“. Учениците от средното стъкларско училище рисуваха, скицираха и трупаха впечатления от безбройните за тях емоционални моменти и места. Всички млади творци, включително и Майстор-магистър Йозеф Дивин направиха сериозни заявки за своите бъдещи проекти, че „Двореца“ ще присъства неизменно в огромна част най-скорошните им творби.

Още през миналата 2014 година, когато училището от Валашке Мезиричи отбеляза своята 70-та годишнина с изложбата „Чешко стъкло в Двореца“, беше планиран и художествения пленер през пролетта на 2015 година. Като част от тазгодишната програма, Директора на стъкларското училище – Магистър Дана Будайова и Магистър Красимира Колчева осигуриха материали, време и желание за провеждането на курс по чешки език – начално ниво, за 15 одобрени участника от България. В края на курса на участниците бяха връчени и сертификати за придобити знания по чешки език – първо ниво.
Благодарение на ползотворното партньорство между Държавен Културен Институт „Културен център „Двореца“ и Средно училище по стъкларство от град Валашке Мезиричи, Чешка Република, има реализирани редица проекти и дейности в културната сфера, както на междудържавно, така и на идейно ниво. Именно това ни дава увереност да вярваме, че не би било пресилено ако отбележим – фундамента в отношенията ни е устойчив и следва да очакваме все повече и обещаващи резултати в близко и по-далечно бъдеще.
Рисунките на младите автори ще останат изложени в Галерия „Тихото гнездо“ до 20 май 2015 година.

Plener Balchik

Plener Balchik 2

Plener Balchik 1