Художествен пленер и изложба на Училище по стъкларство и дизайн от град Валашске Мезиржичи

0
1465

От 30 април до 7 май на територията на Държавен Културен Институт „Културен център „Двореца“ се състоя художествен пленер на Училище по стъкларство и дизайн от чешкия град Валашске Мезиржичи. Както и през миналата година възпитаниците на училището създаваха рисунки и графики, които по-късно да бъдат претворени в най-разнообразни авторски пластики, в стъклолеярната към училището.

Успоредно с това директорът на училището д-р Дана Будайова и магистър Красимира Колчева успешно приключиха с преподаване по поредното 4-то ниво чешки език за служителите на ДКИ КЦ „Двореца“ – администратори, уредници  и всички, обслужващи гостите в културния център.

Пленерът завърши традиционно с изложба в галерия „Тунела” и на 6 май всички посетители на Архитектурно-парков комплекс „Двореца“ можаха да видят творчеството на младите пленеристи ръководени от  техните преподаватели – магистър Йозеф Дивин и г-жа Итка Стоцкова.

Постоянството в пленерната дейност беше и една от причините Училището по стъкларство и дизайн от моравския град Валашске Мезиржичи, през 2014 година да представи най-голямата си изложба за Европа именно в България – гр. Балчик- ДКИ КЦ „Двореца“, гр. Севлиево и гр. София.

Plener Balchik