Художествена галерия

1
6034

В изискана бяла сграда се помещава Художествената галерия на Балчик. Тя е едно от многото уютни места в Белия град, което е предпочитано място за изява на художници, рецитали, концерти и творчески срещи.

Художествена галерия Балчик е най-старата в Добруджа. Създадена е през 1937-38 г. Възстановена е през 1965 г. с щедрата подкрепа на Национална художествена галерия и община Балчик, когато се открива първата изложба ”Балчик и морето” .

През 1987 г. със средства дарени от Фонд 1300-години България се реконструира старата двуетажна училищна сграда, в която днес е разположена. Голям принос в създаването на галерията и първата експозиция има Клара Петкова – уредник в музея и художникът Никола М. Даскалов.

Галерията съхранява 1 500 произведения на 447 български и чуждестранни творци, 556 творци живопис, 579  графики, 118 акварел и плакати, 170 карикатури и 76 скулптури.

На първия етаж има две изложбени зали, предназначени за временни и гостуващи изложби и една зала за чуждестранно изкуство.

На втория етаж е постоянната експозиция, в която са включени най-значимите и интересни творби на български художници.

Във фоайето централно място заема торсът на бог Дионис (реплика на гръцки оригинал), символ на древното име на града – Дионисополис.

Постоянната експозиция е разгърната в две основни зони, ориентирани към двата периода – изкуство от първата половина на ХХ в. и от преходния период (десетилетието на 50-те год.) и изкуство през втората половина на ХХ в . (от началото на 60-те год. до края му).

Централно място е отделено на картините на Вл. Димитров – Майстора, Ц. Лавренов, В. Бараков, Б. Обрешков, Хр. Каварналиев, Д. Узунов.

Художествената галерия организира и открива ежемесечно нови експозиции, в които представя търсенията и резултатите на нашето изкуство чрез групови, индивидуални, ретроспективни и тематични изяви.

Акцент в нейната дейност са съвместните изложби с чужди културни институти и посолства. През цялата година художествената галерия е център на международни пленери и фестивали.


Работно време на Художествена галерия – Балчик

Лятно: 09:00 ч. до 17:30 ч.

Почивен ден: Неделя и Понеделник

Зимно: 08:30 ч. до 17:00 ч.

Почивен ден: Събота и Неделя

Цени на билетите

Вход за лица до 7 години – безплатно

Вход за лица от 7 до 18 години, студенти и пенсионери – 1.00 лв.

Вход за лица над 18 години – 5.00 лв.

Беседа – 5.00 лв. – тематичa

– 2.00 лв. – обща

Address: Балчик 9600, ул. “Отец Паисий” 4, ПК 26

Website: www.museumbalchik.com/agallery.php

Phone: +359 879 99 89 46 – Димитринка Станчева – уредник

1 COMMENT