Филмът “Влакове” – най-добрата българска лента от кинофестивала в Балчик

0
1242

За най-добър български филм на Деветия международен кино фестивал в Балчик бе обявен “Влакове” на режисьора Павел Г. Веснаков. Лентата е с продължителност 16 минути и 30 секунди, в които младия кинематограф разказва за бедността на една майка, готова на всичко за да зарадва болното си дете.
Веснаков е роден през 1987 година и в момента завършва Филмова и телевизионна режисура в Нов Български университет. Автор е на два късометражни филма – “Завръщане в Естелин” (2009) и “Влакове” (2011). В раздел документално кино голямата награда бе отсъдена от дамското жури на режисьора Якуб Пятек от Полша и неговия филм “Майка”. Якуб Пятек следва в Полската национална филмова академия в Лодз и Висшата школа за филмова режисура Анджей Вайда.
Испанската продукция “Дисекция на една буря” е лентата, която грабна наградата в раздел игрално кино. В него режисьора Хулио Сото Гурпиде разказва за една жена, наречена Д, търсеща убежище от мъчителното минало в санаториум сред планините. Натрапчивата мисъл, от която бяга, е смъртта. Но за Д смъртта е приела необичайна форма – собствената и коса. Филмите на Хулио Сото са спечелили много международни награди, показвани в повече от 100 фестивала и световни ТВ канали.
Деветият международен фестивал за късометражно кино се проведе от 18 до 25 юни в Балчик. Излъчени бяха 150 филма на автори от 5 континента.

На снимката: награждаване със статуетка “Сребърна принцеса” за филма “Майка”