Тузлата

0
4989

Местността Тузлата е изключително място за релакс, богато представено от растителни и животински видове. Природата там може да бъде почувствана на всяка крачка. Изключително девствен район, съхранил всички природни дадености е  курортната зона Тузлата, намираща се само на 4 км източно от град Балчик и разположен край самия морски бряг.

Тузлата е известна преди всичко като важен калолечебен и балнеолечебен (хидротермален) курортен център, но също така разполага и със златисто-жълт пясъчен плаж и удобна за къпане и плуване крайбрежна морска ивица.
Минералната вода и лечебната -лиманна кал са основното средство за балнеолечение и калолечение, които привличат много посетители и летуващи. Водата е хипотермална  с температура 33 градуса и е слабо минерализирана.
Тузленската кал се черпи от съществуващите две лиманни езера с много добри физико-химични качества: тъмно-кафява до черна, със зърнест и фин еднороден строеж, с голяма пластичност, с карбонатно-силикатен състав и съдържание на сероводород 600 мг/л.

Тя е основното средство за лечение на заболявания, които особено добре се повлияват от калолечението – заболявания на опорно-двигателния апарат, заболявания на периферната нервна система и на гръбначния мозък, гинекологични заболявания, други заболявания като хроничен простатит, тромбофлебит, както и кожни процеси като хронични екземи, псориазис, невродерматити и пр.
Съответно темперирана, минералната вода се използва при същите индикации, но от друга страна има индикациите и на морския климат и морските къпания.
В курорта функционира кало-балнеолечебница, в която се провеждат калолечебни процедури (частични и цели кални апликации, кални вани и тампони), хидротермални и морски вани; открито калолечебно отделение (мъжко и женско) за калолечебни процедури чрез намазване на тялото с кал при слънчево облъчване (така нар. „египетски метод“), слънце-въздушни бани, морско къпане. Примат се за лечение пациенти по клинични пътеки покривани от Националната здравна каса.