Тодор Колев и Валентин Танев в комедията „Умирай лесно“

0
1170

Тодор Колев и Валентин Танев в комедията „Умирай лесно“

20 май (петък), 18,30 ч., НЧ “Паисий Хилендарски”, вход 3.00 лева

Новият спектакъл на Театър 199 „Умирай лесно!? (Цонко и Маринко)“ с пълно право носи подзаглавието „свирепа комедия“.
Пиесата на Мате Матишич разказва за двама сезонни работници в Германия, които не са се връщали вкъщи от години. Емигрирали по време на комунистическия режим, те обитават общо сутеренно помещение и кроят планове какво да сторят, за да получат преждевременни пенсии в евро. Цонко е решил да инсценира своята смърт. Така жена му, като вдовица, ще получи неговата европейска пенсия, която ще обезпечи приличен живот и за двамата. Подкупвайки няколко лекари, той успява да си издаде смъртен акт и единственото, което му остава, е да пропътува до дома затворен в собствения си ковчег.
Маринко, докато гледа как приятелят му се приготвя за пътуването, се замисля за своята жена, която не е виждал и чувал от 19 години. Тъй като е нелегално пребиваващ в Германия и без паспорт, той започва да измисля хитроумни и налудничави начини да се прибере в родината си. Това поставя на изпитание отношенията между двамата приятели. Обратите и изненадващите случайности, които се случват с хода на приготовленията, са на път да доведат до сгромолясването на идеалния замисъл.
По думите на режисьора Крикор Азарян, той досега не е поставял по смешна пиеса. Преводът на Добринка Стефанова предава типичното балканско чувство за хумор на автора, дори когато става дума за драматични и трагични събития.