Стогодишният хор „Черноморски звуци“ с номинация за Държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“

0
1164

Област Добрич е с две номинации за годишната Държавна награда „Св. Паисий Хилендарски“ за 2014 г., едната от които идва от Община Балчик.
Годишната държавна награда на Министерство на културата има за цел да стимулира български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции.  Балчишката община предлага с държавната награда да бъде удостоен смесен хор „Черноморски звуци“, който навършва един век.
През стогодишната си история съставът е образец за високо изпълнителско майсторство, допринася за развитието на българската култура и за утвърждаване на вокалното ни изкуство в европейски и световен мащаб, се казва в мотивировката.

За активен принос в българската музикална култура хор „Черноморски звуци“ е носител на няколко големи отличия на Съюза на българските музикални и танцови дейци, Български хоров съюз и Съюза на българските композитори.
Изминалият творчески сезон е посветен изцяло на тази стогодишнина.

Другата Община, която представя в Областна администрация свои предложения, съобразно процедурата и определения срок от Министерство на културата, е Генерал Тошево. Местната управа предлага да бъде удостоен с държавната награда писателят Антон Дончев. С цялостната си творческа и научна дейност, акад. Дончев допринася за запазване на българската национална идентичност и духовни ценности, и за популяризирането на българското културно наследство като част от световното, се казва в предложението.
Отличието се присъжда ежегодно, на 1 ноември от министър-председателя. Наградата включва почетен знак с образа на св. Паисий Хилендарски, грамота и парична сума.

Кулминацията на юбилея е тази седмица в рамките на три дни – 16-ти, 17-ти и 18-ти октомври.
В първия ден се откри изложба включваща архивни снимки, дипломи и награди на хора през годините както и интернет сайта на състава www.balchikchoir.com. Изложбата е подредена във фоайето на НЧ „П.Хилендарски“.

Днес, втори ден от честването на 100 годишнината на хор „Черноморски звуци“ бе представен сборника „Непознатият Стефан Драгостинов – избрани хорови песни“. Той съдържа партитури на шест избрани хорови творби от изтъкнатия български композитор проф. Стефан Драгостинов в два варианта – ръкопис на автора за народен хор и транскрипция за смесен хор с автор хоровият диригент д-р Валентина Георгиева.DSC_3591 (640x428)
На представянето проф. Драгостинов каза, че хор „Черноморски звуци“ не е самодеен състав, а професионален хор и доказателство за това са резултатите от работата им въпреки личните ангажименти на всеки. С усмивка той добави, че все повече ще става непознат за тях.
Представен бе и четвъртият компакт диска на хора „Настояще“, към който е включена и историческа справка за диригентите на хора, неговите участия в концерти, фестивали, дискография, отличия от 1914 година до сега.

Кулминацията в честването е утрешния Юбилеен концерт – спектакъл – 100 години смесен хор „Черноморски звуци“,  от 18.00 часа в НЧ „Паисий Хилендарски – 1870“.pokana.indd